Acasă Focus Agricol Terenuri scose la licitație de ADS pentru tinerii fermieri

Terenuri scose la licitație de ADS pentru tinerii fermieri

de M G

În cele din urmă, Administrația Domeniilor Statului a anunțat organizarea licitațiilor pentru adjudecarea terenurilor scoase la concesiune pentru tinerii fermieri. FOCUS AGRICOL aștepta de mai bine de o săptămână un răspuns de la ADS cu privire la această procedură obligatorie pentru cazul în care solicitările depășeau suprafața pusă la dispoziție de către instituția statului. Programul a fost anunțat cu mare pompă de către Ministerul Agriculturii, cu o singură reușită, un contract semnat anul trecut, cu câteva zile înainte de alegerile generale, cu un tânăr din Satu Mare, un județ unde s-au înregistrat doar două solicitări eligibile, iar terenul pus la dispoziția tinerilor depășea cu puțin suprafața maximă pe care o puteau primi.

Administrația Domeniilor Statului (ADS) anunță licitații în perioada 22-25 februarie 2021, pentru adjudecarea terenurilor scoase la concesiune pentru tinerii fermieri. Aceasta este cea de a doua etapă a procedurii, pentru că au fost mai multe cereri decât pământ este disponibil pentru aceștia.

De remarcat este faptul că nu toate terenurile puse la dispoziția tinerilor sunt scose la concesiune. Puțin peste 210 ha sunt puse „la bătaie”, față de cele aproape 800 ha scose la concesiune directă inițial. Până acum, a fost un singur norocos care a primit în concesiune directă aproape 50 ha în Satu Mare, pentru că a fost teren suficient pentru cele două solicitări declarate eligibile.

Acum, sunt organizate patru licitații pentru terenuri din Călărași, Dolj, Dâmbovița și Galați. Pentru cele 9,25 ha de teren agricol de la OJCA, situat în localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, redevența minimă de la care se pleacă în licitație este de 1.090 kg grâu pe hectar și pe an. De la Agroindustriala Lehliu se concesionează 25,67 ha de teren agricol, cu redevență minimă de 1.044 kg grâu/ha/an. Pentru terenul de 49,8261 ha de teren agricol de la Agroind Turistica Dragalina, licitația începe de la 843 kg grâu/ha/an. De remarcat este faptul că, inițial, s-a scos la concesiune o suprafață mai mare, de 53,74 ha, dar nu se spune ce s-a petrecut cu restul.

Singura societate care pune la dispoziția tinerilor fermieri și teren neagricol este Agricola Ciulnița, tot din județul Călărași. Sunt scose la licitație 12,6669 ha de teren agricol, la o redevență minimă de 1.045 kg/ha/an, și 11,44 ha de teren neagricol, pentru care redevența este standard, de 100 kg grâu/ha/an.

În Dolj, Agroindustriala Service Craiova vine la licitație cu 36,98 ha teren agricol, licitația plecând de la 843 kg grâu/ha/an. Iar în Dâmbovița, Agroindustriala Găești are 35,25 ha de teren agricol pentru tineri, la care licitația pleacă de la 850 kg grâu/ha/an.

Există și o ofertă „combinată”, teren arabil și pășune, în total 30,22 ha, la Agrovin Ivești, în județul Galați. Licitația pornește de la redevența minimă de 921 kg grâu/ha pentru terenul arabil și de 501 kg grâu/ha/an pentru pășune.

La licitație, tinerii trebuie să prezinte și garații de participare, care nu sunt deloc modice; variază între 581 lei și 4.738 lei, în funcție de suprafața la care aspiră.

Lista cu tinerii fermieri declarați admiși în cadrrul programului de concesionare directă a fost publictă pe 21 decembrie 2020, termenul până la care ar fi trebuit organizată licitația fiind depășit.

Prin modificarea Legii nr. 268/2001, operată în 2016, s-a introdus o mare facilitate: „concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege”. Abia la sfârșitul anului trecut s-a făcut ceva, ce s-a concretizat prin semnarea unui contract de concesionare directă.

Între timp, s-a finalizat și cea de a doua sesiune de depunere de cereri din partea tinerilor fermieri în cadrul acestui program.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.