Acasă Focus Agricol Criza sanitară a crescut exporturile de produse agroalimentare ale UE 27

Criza sanitară a crescut exporturile de produse agroalimentare ale UE 27

de M G

Rapoartele făcute de Comisia Europeană scot la iveală faptul că criza sanitară a avut impact pozitiv asupra exporturilor comunitare de produse agroalimentare. În aceste condiții, excedentul comercial de profil al UE 27, pe primele 9 luni ale anului 2020, a crescut cu 1,3%. Spre deosebire de restul UE, deficitul comercial pe produse agroalimentare a României s-a adâncit.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, exporturile UE27 au ajuns la 151,8 miliarde euro (o creștere de 0,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2019), în timp ce importurile au totalizat 102 miliarde euro (o creștere de 0,1%), se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. „Drept urmare, excedentul comercial agroalimentar a crescut cu 1,3%, până la 49,8 miliarde euro”.

La bază au stat exporturile agroalimentare ale UE către China, care au consemnat o creștere de 3,09 miliarde euro, cu vârf de lance exporturile de carne de porc, grâu și alimente pentru sugari. A existat, de asemenea, o creștere a valorii exporturilor agroalimentare ale UE către Arabia Saudită (în valoare de 629 milioane euro), stimulată de vânzările de orz și produse lactate. O gamă largă de produse a propulsat o creștere a valorii exporturilor agroalimentare ale UE către Elveția (în creștere cu 531 milioane euro), în timp ce grâul și diferitele produse lactate au avut o performanță puternică în Algeria și Maroc, unde valorile exporturilor agroalimentare au crescut cu 393 milioane EUR.

Pe de altă pare, s-a înregistrat și o reducere însemnată a importurilor UE de boabe de soia și prăjituri de ulei din SUA, în valoare de 663 milioane euro, în timp ce valoarea exporturilor UE a scăzut cu 705 milioane EUR, iar băuturile spirtoase și vinul fiind principalele produse afectate. Cu toate acestea, a existat o creștere a valorii exportului preparatelor alimentare din UE.

Cu o creștere de 713 milioane euro, Canada a fost principala sursă de creștere a importurilor agroalimentare către UE, determinată de aporturile de rapiță și grâu. Alte surse în creștere au inclus Brazilia (în creștere cu 623 milioane euro, datorită boabelor de soia), Indonezia (541 milioane euro, în principal ulei de palmier) și Turcia (528 milioane euro, în principal nuci și citrice).

În ceea ce privește categoriile de produse, exporturile de carne de porc au fost înregistrate creșteri remarcabile (cu 2,17 miliarde euro) și grâu (1,44 miliarde euro).

De remarcat este faptul că criza sanitară a afectat exporturile de vin, băuturi spirtoase și lichior. Comparativ cu ianuarie-octombrie 2019, valoarea exporturilor de băuturi spirtoase și lichioruri din UE a scăzut cu 1,53 miliarde euro, în timp ce valoarea vinului a scăzut cu 1,43 miliarde euro.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.