Acasă Focus Agricol Și totuși, derogări pentru folosirea de neonicotinoide

Și totuși, derogări pentru folosirea de neonicotinoide

de M G

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat că va acorda autorizaţii temporare pentru utilizarea de tratamente pe bază de neonicotinoide la seminţele de porumb şi sfeclă de zahăr, începând din 25 ianuarie. Decizia este așteptată, an de an, de către fermieri, și contestată, tot an de an, de apicultori, pentru că aceste pesticide afectează populațiile de albine. Pe de altă parte, dăunătorii ce se manifestă cel mai puternic în România, comparativ cu restul UE, pot fi combătuți eficient cu aceste pesticide.

MADR precizează că 2021 este al doilea an consecutiv în care nu acordă autorizaţii temporare pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Aceste autorizaţii temporare se vor da pentru campania de primăvară 2021, conform articolului 53 din Regulamentul CE 1107/2009, prin care se autorizează utilizarea în situaţii de urgenţă a unor produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea seminţelor de porumb, precum şi a seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecţia plantelor pe bază de neonicotinoide.

Perioadele pentru care se acordă autorizaţiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb, respectiv 1 martie – 30 mai pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.

Decizia MADR vine în urma solicitării Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (Federaţia Naţională Pro Agro), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România.

Cu o zi în urmă, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, revocarea unor autorizaţii privind utilizarea temporară a celor trei insecticide din clasa neonicotinoidelor pentru seminţele de floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr.

La nivel comunitar, aceste pesticide sunt interzise, dar statele membre pot acorda derogări, acceptate de către Comisia Europeană, dar numai în cazul în care alt produs nu este sustenabil din punct de vedere tehnic și economic.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.