Acasă Focus Agricol Amenzi de 26,5 milioane de euro de la Concurență pentru înțelegeri Class

Amenzi de 26,5 milioane de euro de la Concurență pentru înțelegeri Class

de M G

Mai multe companii care se ocupă cu comercializarea de mașini agricole au fost sancționate de Consiliul Concurenție cu amenzi totale de peste 26 milioane de euro. S-au înțeles cu cât să vândă produse Class. Două dintre firme firme au recunoscut, așa că au avut parte de amenzi mai mici, potrivit legii.

Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii active pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de 126.981.967 lei (aproximativ 26,5 milioane euro), se arată într-un comunicat de presă al CC.

În urma investigaţiei, declanşate în 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că aceste au fixat preţurile de vânzare pentru produsele marca „Claas”, respectiv „Amazone”, în perioada 2014-2018. Totul a plecat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), care a înființat o bază de date cu prețuri de referință pentru diferite mașini și echipamente. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală se subvenționează achiziția de mașini și utilaje agricole, iar pentru a simplifica procedurile și a elimina birocrația licitațiilor, AFIR a creat această bază de date. Pentru prețuri cel mult egale cu cele din baza de date nu mai este nevoie de licitație. De aceea, companiile sancționate de Consiliul Concurenței au stabilit împreună preţurile, astfel încât să nu se concureze.

Cea mai mare amendă, respectiv 13,73 milioane de euro, a primit-o compania Claas Global Sales. Urmează Amazon Werke, cu o sancţiune de 6,01 milioane de euro şi Claas Regional Center South East Europe – 4,3 milioane de euro. Alte amenzi au primit Serv Claas – 871.125 euro, Agromert Holding – 579.129 euro, Proinvest – 558.215 euro, Proagroservice – 264.493 euro, Ursa Mare Comprod – 177.996 euro şi Tehnoland – 65.710 euro.

Companiile Agrocomert Holding şi Ursa Mare Comprod au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor, susține comunicatul.

Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă. În scopul înţelegerii depline a contextului economic şi juridic în care companiile investigate şi-au desfăşurat activitatea, autoritatea de concurenţă a colaborat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Platforma avertizorilor de concurenţă, disponibilă pe pagina web a autorităţii de concurenţă -www.consiliulconcurenţei.ro, este un instrument prin intermediul căruia cetăţenii pot semnala anonim o posibilă încălcare a Legii concurenţei.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.