Acasă Focus Agricol AFIR prelungește termenul de depunere a proiectelor pentru abatoate mici la munte

AFIR prelungește termenul de depunere a proiectelor pentru abatoate mici la munte

de M G

Investițiile în abatoare mici de la munte se prefigurează a fi un fiasco, motiv pentru care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale prelungește perioada de depunere a proiectelor, în speranța că se mai poate salva ceva. Cum legile impun anumite condiții de sacrificare a animalelor, autoritățile au încercat să găsească soluții pentru fermieri, dar fără ecou printre aceștia. Într-o jumătate de an, doar 2 cereri de finanțare au fost depuse.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică din zona montană până la data de 31 martie 2021, ora 16:00. Alocarea financiară disponibilă fermierilor prin submăsura 4.2 <Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole> – componenta investiţii de capacitate mică din zona montană din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de 12.930.334 de euro”, se arată în comunicatul AFIR.

Sesiunea de depunere a proiectelor a debutat pe 13 iulie 2020 și trebuia să se încheie la sfârșitul anului. Au fost depuse 2 proiecte în valoare de 599.946 euro.

Solicitările de finanţare se depun exclusiv online pe www.afir.info până la data limită sau până când, prin totalul cererilor depuse, se atinge plafonul maxim de 150% din valoarea alocării. Potrivit sursei citate, fondurile disponibile pentru depunere în acest moment sunt de aproape 18,8 milioane de euro.

Pragul minim de selecţie pentru proiectele depuse este de 10 puncte, valabil pentru întreg intervalul 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021. Fondurile nerambursabile acordate prin submăsura 4.2 – componenta investiţii de capacitate mică din zona montană pot ajunge până la maximum 300.000 euro/ proiect.

„Finanţarea nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mică capacitate în zona montană, în cazul în care acesta este realizat de către IMM-uri. Pentru grupuri de producători, cooperative sau societăţi cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge până la 70%. Dacă este realizat de alte întreprinderi decât cele menţionate anterior, finanţarea PNDR va fi de maximum 40%”, susține comunicatul.

Sunt eligibile pentru finanţare investiţiile în unităţi de sacrificare de capacitate mică destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, în conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, cu modificările şi completările ulterioare), care sunt amplasate în localităţi din zona montană.

Capacitatea maximă de sacrificare a unui abator de capacitate mică, incluzând tăierile de urgenţă, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vită mare)/zi şi încadrarea în 200 de capete/lună pentru porcine, ovine sau caprine şi de 40 de capete/lună pentru bovine. În cazul în care se realizează o investiţie pentru un centru de sacrificare acesta trebuie să funcţioneze pentru cel mult 2,5 UVM/zi şi să se încadreze în 100 de capete/lună pentru porcine, ovine sau caprine şi în 20 de capete/lună pentru bovine.

Pentru a depune o cerere de finanţare a unei unităţi de sacrificare de capacitate mică, în zona montană, fermierii trebuie să respecte prevederile Ghidului solicitantului şi anexele aferente acestuia, publicat pe site-ul www.afir.info, la secţiunea Investiţii PNDR în pagina dedicată submăsurii 4.2.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.