Acasă Focus Agricol Artesana construiește o nouă fabrică de lactate

Artesana construiește o nouă fabrică de lactate

de A

ROCA Investments anunță intrarea în acționariatul Artesana, brand românesc de produse lactate artizanale de pe piața locală. Prin achiziția unui pachet de 20% din acțiuni, ROCA își asumă misiunea de a susține compania în dezvoltarea sa. Pe termen scurt și mediu, ROCA și Artesana se vor concentra pe construcția și dotarea unei noi fabrici de lactate, care va crește capacitatea de producție a companiei de cel puțin trei ori.

Început ca un mic business de familie în 2007, Artesana comercializează în prezent produse lactate artizanale naturale premium.

”ROCA Investments dobândește o participație de 20% în Artesana, unul dintre cele mai cunoscute branduri românești de lactate artizanale. Compania este la începutul unei etape de dezvoltare, cu perspective de creștere organică și multiple posibilități de extindere într-un sector aflat pe un trend de consolidare. Dincolo de asta, argumentele care au stat la baza deciziei de a deveni acționari în Artesana au fost potențialul de scalare a companiei, care acționează într-un domeniu vizat de ROCA, și în același timp conexiunea pe care am simțit-o cu familia Donici, cu care împărtășim aceeași valori și principii. Artesana este un brand puternic, cu o promisiune clară, iar cel mai important lucru este că își respectă aceasta promisiune. Iar pentru noi este o mândrie și o responsabilitate sa devenim parte din aceasta”, a spus Ionuț Bindea, investment manager ROCA Investments.

Ca urmare a creșterii cererii de produse 100% naturale, Fabrica Artesana din Tecuci a atins pragul maximum al capacității sale de producție. Pentru a acoperi cererea în creștere, familia Donici împreună cu echipa ROCA vor dezvolta o nouă fabrică pe terenul existent din Tecuci, în vederea triplării capacitații de producție. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4,6 milioane euro.

”ROCA a apărut în momentul în care aveam nevoie de un partener care să se implice alături de noi în business ca să putem duce compania la un alt nivel, în care să răspundem cererii pieței de produse lactate artizanale la volumele necesare. Comunitatea formată de ROCA, precum și abordarea companiei de a acționa împreună ne-a convins că este partenerul potrivit pentru acest pas important”, a spus Daniel Donici, co-managing partner Artesana, și care conduce businessul de familie alături de soția sa.

Valoarea pieței lactatelor a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, ajungând la aproximativ 5,4 miliarde lei în 2020, o creștere de aproximativ 60% față de anul 2008, deși numărul companiilor a scăzut având în vedere trendul de consolidare din piață.

”Cu ROCA alături, Artesana va construi o nouă fabrică optimizată conform misiunii Artesana de prelucrare minimă a laptelui, intervenție cât mai scurtă în parcursul termic și tehnologic și prin urmare păstrarea calităților naturale ale laptelui provenit de la fermierii din jurul Tecuciului”, a spus Alina Donici, co-managing partner Artesana. 

Segmentul bio a beneficiat de o creștere accelerată prin popularizarea trendului de health and wellness, care devine din ce în ce mai apreciat de către consumatorii români, spun reprezentanții companiei.

Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, brandul Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Astăzi, produsele Valoarea investițiilor până în prezent este de peste 1,5 milioane de euro. Artesana produce lactate artizanale naturale, iaurturi și brânzeturi din lapte de vacă și capră. Materia primă este furnizată de la fermierii locali din vecinătatea Tecuciului.

Artesana este fondată de Alina și Daniel Donici, care au construit de la zero o fabrică de lactate în orașul natal, Tecuci.

ROCA Investments este o nouă specie de private equity care oferă soluții de capital, parteneriat și management, dedicate IMM-urilor românești dintr-o arie largă de domenii de activitate.

ROCA Investments este o inițiativă a comunității antreprenoriale locale, reprezentată de mari antreprenori locali și de companii reputate și în poziții de leadership de piață, printre care: PIF Industrial (Grupul Dedeman), Dan Șucu (fondator Mobexpert), BT Investments SRL (divizia de investiții a Băncii Transilvania), Theodora Popa (vice-președinte Grup Transavia), Adolf Bâclea, Cristian Ludovic Pop (fondator Animax), Vetimex SRL (familia Korponay), dar și Impetum Investments, divizia de investiții a CITR și Andrei Cionca, CEO Impetum Group în nume personal.

Comunitatea de companii ROCA este formată din companii precum: Frigotehnica (deținută  100%), BICO Industries (participație de 24%), Romcargo Maritim (participație de 60%), RDF Arad (participație de 40%), Electroplast SA (participație de  60%), Mecanex (participație de 30%), Piscicola SA (participație de 30%) și Yellow.Menu (participație de 30%).

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.