Acasă Focus Agricol Digitalizare pe imaș

Digitalizare pe imaș

de M G

Harckthon-ul organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) și-a desemnat câștigătorii, toate soluțiile prezentate de concurenți având aplicabilitate practică. Inventivitatea concurenților a fost pe măsură, astfel că pe primul loc s-a clasat o soluție informatică ce vizează gestionarea pășunilor și a vacilor ce pasc acolo.

RO AgriFood Hacking – HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR, a reunit participanți din cele mai diverse domenii, de la studenți, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, până la specialiști în agricultură, marketing și vânzări, se arată într-un comunicat de presă al APAR. La hackathon, care s-a desfășurat online pe parcursul a 25 de ore, au participat 44 de persoane, reunite în 14 echipe. Până la final au rezistat 10 echipe care au prezentat spre jurizare 12 soluții complete, având la baza cele 5 teme propuse de APAR.

Procesul de elaborare a soluțiilor a fost susținut cu mult entuziasm si profesionalism de 8 mentori, cu vastă experiență in domeniile specifice temelor propuse. Mentorii au fost alături de echipe, trăind alături de participanți emoțiile din etapa de prezentare a proiectelor, precum și în cea de alegere a câștigătorilor de către juriu. Alegerea celor 9 membri ai juriului a avut la baza criteriul diversității domeniilor de activitate: academic, autorități publice și societatea civilă.

Primele 3 echipe câștigătoare au fost AngusTerra (ex. AgriTerra) formată din Olimpia Copăcenaru, Adrian Stoica, Dan Birtaș și Ioan-Teodor Gociman, Transilvania 2020 – Claudiu Frânc, Ioan Radu Moldovan, Daniel Ifrim, Chirilă Ioan și echipa Agro Control compusă din Cezar Dragos Geambașu și Ciprian Abramov.

Marele câștigător a fost echipa AngusTerra, care a propus o soluție inteligentă de gestionare a pășunilor și a taurinelor crescute în sistem extensiv, bazată pe tehnologii IoT și folosirea imaginilor satelitare. „Platforma de smart pasture management vine în ajutorul fermierilor care au nevoie de soluții fezabile pentru eficientizarea și soliditatea afacerilor, având în vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafețele mari de pășuni, mai ales in contextul pandemiei COVID-19”, se arată în comunicat.

Ce-a de-a doua soluție câștigătoare a fost propusă de echipa Transilvania 2020 și se referă la folosirea Inteligentei Artificiale (IA) pentru reducerea cantității de substanțe pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, a consumului de combustibili fosili și transparența utilizării tratamentelor și îngrășămintelor folosite în fermă. Soluția propusă contribuie la reducerea poluării, a consumului de apă precum și la creșterea calității produselor agroalimentare.

Pe locul 3 în clasament s-a aflat echipa Agro Control care a prezentat 2 soluții: un modul de agricultura inteligentă care va permite fermierului să automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informații provenite din agricultură (temperatură, umiditatea, conductivitatea electrică, conținutul de apă, nivelul de oxigen, volumul de apă din sol). A doua propunere prezentată de echipă o reprezintă un sistem automat de detecție a dăunătorilor, sistem cee oferă informații în timp real asupra apariției dăunătorilor pe diverse culturi.

„Toate soluțiile propuse vor avea au impact pozitiv asupra mediului și durabilității în contextul propus de Pactul Verde European (The EU Green Deal) și a strategiei europene de la Ferma la Consumator (Farm to Fork). De asemenea, soluțiile sunt un răspuns la efectele pandemiei COVID19, prin limitarea interacțiunii umane în procesele de producție agroalimentară. Totodată, propunerile introduc elemente de digitalizare în vederea eficientizării economice în agricultură, prin optimizarea costurilor de producție, reducerea cheltuielilor și a procedurilor de monitorizare”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.