Acasă Focus Agricol Rectificare bugetară cu bani pentru agricultori

Rectificare bugetară cu bani pentru agricultori

de M G

Guvernul se grăbește că plătească fermierilor cât mai multe subvenții și despăgubiri și totul, cel mai probabil, înainte de alegerile parlamentare. Rectificarea bugetară planificată pentru următoarele zile va asigura fondurile necesare, dă asigurări ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Pentru rectificarea bugetară vor fi asigurate fondurile necesare pentru efectuarea plăţilor conform calendarului stabilit”, a anunțat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, miercuri, într-o conferință de presă. Este vorba de 1,3 miliarde de lei de la bugetul naţional pentru plata finală a campaniei 2020, 204 milioane de lei reprezentând diferenţa pentru despăgubirile la culturile de toamnă, plus 176 milioane de lei pentru subvenționarea accizei motorinei folosite în agricultură.

La prima rectificare bugetară au fost alocate 850 milioane de lei, sumă suficientă să acopere 82% din despăgubirile pentru pagubele produse de secetă culturilor înființate în toamna lui 2019.

Demnitarul a anunțat că a fost pregătită ordonanța de urgență prin care se alocă despăgubiri și pentru pagubele produse culturilor din primăvara lui 2020; schema de sprijin a fost deja notificată la Bruxelles. Este vorba de 1,2 milioane ha cultivate în special cu porumb și floarea soarelui, despăgubirile urmând să se ridice la aproximativ un miliard de lei. „În 2020, vom primi cererile pentru plata despăgubirilor, iar plata se va face la începutul anului viitor. Trebuie să așteptăm avizul Comisie Europene și resursele financiare”, a spus ministrul.

Anul agricol a fost cu totul deosebit, astfel că s-au înregistrat cazuri în care culturile de toamnă au fost calamitate de secetă, pentru care au fost acordate despăgubiri. Fermierii au înființat alte culturi, de primăvară, distruse și ele de secetă.

„Noi vom încerca să despăgubim pe toţi cei care anul acesta au încercat să facă agricultură. Dacă nu au recoltat nimic şi au întors cultura, au reînfiinţat altă cultură şi au avut alte cheltuieli, este normal să îi despăgubim şi pe ei. Chiar dacă efortul bugetar este foarte mare, trebuie să facem acest lucru, iar de anul viitor să ne apucăm să facem irigaţii”, a punctat ministrul.

„Dorim ca, până la sfârșitul lui noiembrie, plata avansurilor în integralitate, cât și plata acestor măsuri de sprijin de sprijin să ajungă la beneficiari”, este concluzia ministrului Agriculturii.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.