Acasă Focus Agricol Seceta mai păguboasă ca pandemia

Seceta mai păguboasă ca pandemia

de M G

Agricultura României, în acest an, nu a prea avut de suferit din cauza crizei sanitare, ci seceta este cea care a afectat serios domeniul, au susținut repezentanți ai sectorului bancar la conferința Agribusiness 4.0. De aceea, pentru perioada imediat următoare, în prim plan ar trebui să fie preocuparea pentru alocarea de fonduri pentru sistemul de irigații, alături de digitalizarea agriculturii și asigurarea de finanțare pe termen lung.

Anul 2020 a fost marcat de criza sanitară, cu consecințe economice negative semnificative, a susținut Robert Rekkers, bancher și directorul general al Agricover Credit IFN, una dintre cele mai importante companii ce finanțează agricultura, la conferința Agribusiness 4.0. „Impactul acestei crize asupra fermierilor români, clienții noștri, nu a fost foarte mare, aproximativ 2%. Dar mult mai gravă a fost seceta”, a spus Rekkers. Potrivit acestuia, producția culturilor de toamnă a scăzut cu 40% față de anul trecut, iar pentru culturile de primăvară cu 30-35%.

„Mulți fermieri nu au mai avut producții deloc și, ca urmare, venituri deloc. În consecință, datoria lor trebuie restructurată. ”, a spus oficialul Agricover, care a ținut să atragă atenția asupra dependenței agricultorilor de subvenții. „Fără ele, fermierii ar fi mult mai îndatorați. Gradul de îndatorare a crescut foarte mult, în acest an, cu mult peste 1.000 de euro/ha, iar profilul de risc s-a majorat și el”, a atras atenția bancherul.

„Lecția ce o putem învăța din evenimentele acestui an, ca agricultura să fie mai inumă la evenimente, este să promovăm irigațiile. Ultimele date arată învestiții de 250 milioane de lei în refacerea sistemului de irigații. Sunt și agricultori care au sisteme de irigații, dar nu le folosesc. Nu știu cum se face”, a spus Robert Rekkers.

De aceea, pentru Robert Rekkers „prioritatea zero” este „dublarea fondurilor pentru investiții în irigații, la 500 de milioane de lei pe an, alături de digitalizare și asigurarea finanțării pe termen lung.

Și are și un „sfat” pentru fermieri: „investiți în achiziția de terenuri; reprezintă baza de producție”, a spus directorul general al Agricover Credit IFN. El a precizat că, în perioada crizei sanitare, tranzacțiile cu pământ s-au mai redus, poate chiar au stagnat câteodată, dar prețul nu a scăzut.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.