Acasă Focus Agricol Sacrificare cu bunăstare. La vite

Sacrificare cu bunăstare. La vite

de M G

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA) a trecut la analize mult mai subtile, ultima vizând bunăstarea bovinelor la sacrificare. Cererea a venit din partea Comisiei Europene, care este interesată și de soarta în abatoare a păsărilor de curte, a porcilor și a iepurilor, pentru care urmează analize similare. Concluzia pentru bunăstarea sacrificării bovinelor este clară: mai totul depinde de personalul abatoarelor.

EFSA a publicat o evaluare a bunăstării vitelor la sacrificare, pe baza celor mai actualizate studii științifice și de cercetare. Avizul științific este cel mai recent dintr-o serie despre bunăstarea animalelor la sacrificare solicitată de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității.

„În total sunt identificate 40 de pericole pentru bunăstare care ar putea apărea în timpul sacrificării. Majoritatea – 39 din 40 – sunt rezultatul personalului care nu posedă abilitățile necesare sau al oboselii angajaților”, susține documentul.

Analiza EFSA pleacă de la ideea că „protejarea bunăstării animalelor la sacrificare presupune reducerea la minimum a durerii și suferințelor animalelor de crescătorie în momentul uciderii”, precizează comunicatul. Mai exact, dacă animalele sunt ucise, măcar să se facă „uman”.

De aceea, munca experților este de necontestat pentru elaborarea analizelor. Aceștia au ajuns la concluzia că animalele sacrificate nu trebuie să mai îndure și „stresul termic, stresul rece, oboseala, setea prelungită, foamea prelungită, mișcarea împiedicată, restricționarea mișcărilor, probleme de odihnă, stres social, durere, frică și suferință”, susține raportul EFSA.

Pentru îneplinirea acestor condiții, analiza EFSA vine și cu soluții. „Proiectarea, construcția și întreținerea spațiilor și a instalațiilor de manipulare ar trebui să se bazeze pe înțelegerea modului în care vitele își percep mediul înconjurător și își îndeplinesc cerințele de sine (de exemplu, confort termic, confort în timpul odihnei)”, precizează documentul. În aceste condiții, instruirea personalului este o „măsură-cheie”. „Personalul ar trebui să fie instruit să considere vitele ca ființe simțitoare”, completează analiza EFSA.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.