Acasă Focus Agricol Ministerul Agriculturii cu ochii pe banii din Programul de Relansare și Reziliență

Ministerul Agriculturii cu ochii pe banii din Programul de Relansare și Reziliență

de M G

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) va fi trimis la Bruxelles va fi trimis la Bruxelles pe 4 noiembrie, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Două mari proiecte pe agricultură vor fi finanțate din fondurile speciale puse la dispoziție de Uniunea Europeană, valoarea lor depășind mai multe miliarde de euro. De fapt, Ministerul Agriculturii este cu ochii pe bani, pentru că anul special pe care îl traversăm a presupus cheltuieli suplimentare.

Prin Planul Național de Relansare și Reziliență, avem un proiect pe care în vom demara la începutul lui 2021, prin care vom construi 8 depozite regionale strategice în fiecare regiune a țării”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii. Decizia vine și în contextul crizei sanitare, care a scos la iveală faptul că România nu este pregătită să facă față unui astfel de evenimenrt decât prin măsuri radicale, așa cum s-a petrecum în primăvară, când, timp de o săptămână, au fost stopate exporturile de grâu, ca să se asigure consumul intern.

„Aceste depozite vor fi legate ombilical de toate depozitele și procesatorii români, pentru că dorim să creăm o rețea națională de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești”, a spus ministrul. Pentru aceste investiții, sunt alocate aproape 750 milioane de euro prin PNRR.

A mai fost o intenție de a crea o rețea de depozite, prin Casa de Comerț Unirea. Ideea a fost avansată pe vremea guvernării PSD, dar acțiunile întreprinse de companie au fost respinse de actualul guvern, ca fiind incorecte cel puțin din punct de vedere economic. Chiar a fost demarată achiziția unui depozit; Ministerul Agriculturii, ca acționar unic al societății, dacă a finalizat cumpărarea acelui depozit.

„Sunt două mari proiecte destinate agriculturii și securității naționale finanțate prin Planul Național de Relansare și Reziliență. Pe lângă depozitele regilonale, va fi finanțat și programul prin care vom reabilita toată infrastructura de gestionare a apei: irigații, desecare și drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării. Sistemul antigrindină. Programul are dedicat 6,5 miliarde de euro”, a adăugat oficialul.

Potrivit ministrului Agriculturii, până pe 4 noiembrie trebuie transmise propunerile la Bruxelles. „Acei bani vin dacă ști să îi ceri”, a atras atenția Adrian Oros.

În prezent, sunt în derulare proiecte din cadrul Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, program evaluat la un miliard de euro, pentru perioada 2017-2023, cu tot cu prelungirea de anul trecut. În ritmul în cre se alocă fondurile de la bugetul de stat, finalizarea programului nu se va putea realiza în intervalul de timp stabilit chiar prin lege.

Pentru perioada bugetară comunitară următoare, România are un buget din fonduri externe rambursabile și nerambursabile estimat la 79,9 miliarde, din care 30,4 miliarde euro sunt destinați instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență” structurați sub formă de granturi 13,7 miliarde euro și sub formă de împrumuturi 16,6 miliarde euro.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.