Acasă Focus Agricol Exporturi masive de porumb

Exporturi masive de porumb

de M G

România a exportat 3,377 milioane de tone de porumb boabe în primele şase luni din acest an, în creştere cu peste 28% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, grație unei producții excelente de porumb. Condițiile meteo total neprielnice din acest an, spre deosebire de anul trecut, va limita drastic exportul de porumb din recolta 2020.

Încasările din aceste exporturi realizate în ţările intra şi extracomunitare au înregistrat un avans de 25,3%, până la 665,45 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează Agerpres. În primul semestru al anului trecut au fost exportate 2,63 milioane de tone de porumb boabe, în valoare de 531 milioane de euro.

Potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, porumbul se află în topul livrărilor pe pieţele externe, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, la fel ca şi în perioada similară a anului trecut, fiind urmat de grâu şi meslin.

Pe de altă parte, în perioada analizată, România a şi importat porumb, pe care ulterior, în cea mai mare parte, l-a exportat către alte pieţe. Astfel, în primele şase luni din aceste an a adus din afară 858.020 de tone de porumb, în valoare de 201,03 milioane de euro.

România a obţinut anul trecut o producţie de 16,99 milioane de tone de porumb boabe, în scădere cu aproape 9% (1,67 milioane de tone) faţă de 2018, când a raportat 18,66 milioane de tone, deşi suprafaţa însămânţată a fost mai mare cu 240.000 de hectare. Anul acesta seceta a distrus peste 3 milioane de hectare cu culturi agricole, porumbul fiind una dintre cele mai afectate culturi.

În 2019, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe, relevă datele Institutului Naţional de Statistică.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.