Acasă Focus Agricol Proiect de „Strategie de Gestionare a Apei” până în noiembrie

Proiect de „Strategie de Gestionare a Apei” până în noiembrie

de M G

Programul „Strategia de Gestionare a Apei” trebuie fundamentat până la finalul lunii octombrie şi apoi trebuie trimis la Comisia Europeană, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la cea de-a 11-a ediţie a Pria Agriculture.

„Noi, până la finele lunii octombrie, trebuie să fundamentăm foarte bine acest program (n.r. – Strategia de Gestionare a Apei), să-l trimitem la Comisie, pentru că doar aşa vom primi aceşti bani, iar până în 2023 trebuie contractate toate lucrările, deschise toate şantierele pentru că până în 2026 trebuie cheltuiţi toţi aceşti bani. Mă gândesc foarte serios la capacitatea administrativă pe care o are acum statul român de a gestiona un asemenea program, dar şi la capacitatea de execuţie care există acum în ţară, în aşa fel încât dacă la finele lui octombrie vom obţine acei bani să-l şi finalizăm şi banii respectivi să-i cheltuim cât mai cu folos astfel încât cei care se vor întâlni aici la acest eveniment după 2027 să nu mai discute despre meteodependenţa agriculturii României, să discute despre alte subiecte care atunci vor fi actuale şi vor constitui provocări”, a spus Oros, precizează Agerpres.

El a afirmat că programul va fi finanţat prin Programul Naţional de Relansare Economică şi Creşterea Rezilienţei cu peste 6 miliarde de euro.

„Trebuie să copiem şi noi modelul altor ţări unde dintotdeauna resursele de apă au fost mai parcimonioase, dar totuşi au reuşit, fiind nevoiţi, să facă în aşa fel încât să gestioneze inteligent această resursă şi să aibă producţii comparabile cu cele pe care le avem şi noi în anii în care plouă. Nu ştim ce se va întâmpla peste un an, nu ştim ce se va întâmpla peste doi ani, peste 10 ani şi nu cred că ar trebui să mai stăm pasivi, să rămânem o agricultură meteodependentă. Sunt fermieri care au făcut acest lucru pe banii lor şi şi-au rezolvat, ca să zic aşa, această problemă, dar sunt suprafeţe întinse agricole unde fie nu au fost niciodată sisteme de irigaţii şi acum sunt necesare, fie acestea au fost, dar în timp au fost depreciate”, a menţionat ministrul.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au început să întocmească strategia de dezvoltare a infrastructurii de gestionare a apei, implicit în cea de desecare, şi a celei de promovare a produselor româneşti, care vor fi finanţate cu aproximativ 6,5 miliarde de euro din cele 33 de miliarde de euro pe care România le va primi din partea Uniunii Europene.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.