Acasă Focus Agricol Frigul ne lasă fără caise

Frigul ne lasă fără caise

de M G

Pe lângă criza virusului COVID-19, și vremea mai face pagube. Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Pitești- Mărăcineni anunță că temperaturile scăzute din această lună vor afecta producțiile de fructe, în special de caise, piersici și cireșe.

Institutul de Cercetare  Dezvoltare pentru Pomicultura Pitești- Mărăcineni, prin rețeaua de Stațiuni formată din SCDP Băneasa, SCDP Constanța, SCDP Iași-Fălticeni și SCDP Voinești a analizat efectul valului de temperaturi – înghețuri târzii din zilele de 16-17 martie și a ajuns la concluzia că acestea au avut efecte asupra unor specii pomicole aflate în faza de început și de înflorire deplină, efecte semnificativ negative  care vor influența în mod sigur negativ producția de fructe la speciile afectate de îngheț, se arată într-un comunicat de presă al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS).

Potrivit documentului, în urma analizei efectuate de către specialiștii ICDP Pitești și ai stațiunilor pomicole Băneasa, Constanța, Fălticeni, Iași și Voinești, s-au semnalat pagube însemnate în livezile pe rod, mai ales la cais și piersic, din cauza primului val de înghețuri târzii din această primăvară. Toate aceste pagube au fost accentuate de faptul că pomii erau în stare de vegetație avansată, ca urmare a temperaturilor foarte ridicate înregistrate la nivelul întregii țări în lunile ianuarie (2-3ºC peste normală), februarie (3-4ºC mai cald decât media multianuală) și în prima jumătatea a lunii martie.

Astfel, cea mai afectată va fi producția de caise. Specialiștii ASAS au constatat că la SCDP Constanța, ca de altfel în toată Dobrogea, caișii aflați în diferite stadii de înflorire au fost total afectați, pentru ca la Stațiunea de la Băneasa caișii să fie afectați 95%. Persicii din Constanța și București au avut de suferit în proporție de 75-80%, iar cireșii, mai puțin avansați în vegetație, au înregistrat diferite grade de afectare, ce ajung până la 67% la Mărăcineni. Specialiștii au înregistrat efecte negative și la alte tipuri de pomi fructiferi, precum merii, perii și prunii, gradul de afectare variind între 67% și 10%, în funcție de loc și gradul de înflorire.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.