Acasă Focus Agricol Subvenții întreite pentru usturoi

Subvenții întreite pentru usturoi

de M G

Usturoiul devine și mai valoros în ochii Ministerului Agriculturii, care vrea să tripleze valoarea subvențiilor pentru a încuraja cultiva usturoiului. Programul de sprijin, demarat anul trecut, va avea un buget mai mic în 2020, dar subvenția ajunge la 3.000 de euro/ha și vine la pachet cu un set de măsuri care să asigure premisele pentru o producție cât mai „curată”, fără exces de pesticide.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică proiectul de HG pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.

Principalele modificări se referă la valoarea subvențiilor, acestea supunându-se Regulamentului de minimis în sectorul agricol. Subvențiile pentru usturoi sunt incluse în categoria ajutoarelor de minimis, dar, în varianta 2020 a programului, valoarea cumulată a acestora nu trebuie să depășeacă 20.000 de euro pe an pentru fiecare beneficiar, față de 15.000 de euro cât era pragul anul trecut. România derulează mai multe programe de ajutoare de minims, cum ar fi cel pentru lână sau tomate.

În aceste condișii, cuantumul sprijinului a fost avansat la 3.000 de euro/ha, față de numai 1.000 euro/ha, cât era anul trecut. Adică, valoarea subvenției poate fi de maximum 14.248,8 lei/ha, sumă calculată la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.

Există și vestea proastă. „Resursele financiare, necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020, sunt în sumă de maximum 7.500 mii lei (n.r. – 7,5 milioane de lei), reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 1.579,080 mii euro (n.r. – 1,579 milioane de euro) şi se asigură din bugetul pe anul 2020”, se arată în proiectul de HG. În 2019, suma pusă la dispoziție pentru program a fost de 2 milioane de euro, adică 9,3 milioane de euro. Dacă cererile de subvenționare depășesc fondurile alocate, valoarea ajutorului de diminuează proporțional.

Pentru a intra în program, beneficiarii trebuie să cultive usturoi pe cel puțin 3.000 mp și scot cel puțin 3 kg de usturoi pe 10 mp. „Ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre nu se acordă solicitanților a căror suprafață cultivată cu usturoi este obținută prin divizarea unei suprafețe cultivate cu usturoi existentă în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registul agricol”, precizează documentul.

Cât privește plata subvențiilor, acestea se acordă pentru usturoiul valorificat în perioada 1 iulie-20 noiembrie 2020, cu 9 zile mai puțin ca în 2019. Pentru decontare, beneficiarul trebuie să depună o serie de documente. Interesant este că, mai nou, beneficiarul trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. „ Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului Bucureşti, efectuează inspecții în teren, pe parcursul perioadei de vegetație a culturilor de usturoi și verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis”, se stipuează în proiectul de HG.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.