Acasă Focus Agricol Lâna de 2 lei/kg subvenție

Lâna de 2 lei/kg subvenție

de M G

Valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii se va dubla în acest an, până la maximum 2 lei/kg, a decis Executivul în ultima sa ședință. Până acum, subvenția era de 1 leu/kg, dar introducerea acestui sprijin a dus la prăbușirea prețului lânii, nu la creșterea veniturilor încasate de ciobani. Interesant este faptul că toată lâna prinsă în acest program a fost exportată, astfel că și subvenția va avea aceeași destinație.

„În şedinţa Guvernului din 24 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre care modifică şi completează HG nr.500/ 2017 privind aprobarea schemei <Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii>. Prin prezentul act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, aceasta crescând de la 1 leu până la maximum 2 lei /kg lână comercializată, se arată în comunicatul MADR.

Acordarea schemei de minimis vizează menţinerea activităţii de creştere a ovinelor, stabilizarea veniturilor şi evitarea depopulării satelor şi conduce la diversificarea producţiilor obţinute în acest sector, prin valorificarea lânii.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 30 de milioane de lei, prevăzute de prezenta hotărâre, se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, cu încadrarea în bugetul aprobat Direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti pe anul 2019.

Programul privind comercializarea lânii a început de asemenea în 2017, iar acesta a suscitat interesul a 32.328 de fermieri, peste 15.000 tone de lână fiind colectată.

România ar putea colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone, în condiţiile în care deţine un efectiv de circa 11,4 milioane capete ovine.

România se clasa anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine cu un total de 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, conform datelor publicate în luna mai de Institutul Naţional de Statistică (INS). Efective de ovine/caprine au crescut la nivel naţional cu 1,8% în 2018 faţă de anul anterior.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.