Acasă Focus Agricol Rezolvare la criza deșeurilor de ambalaje – garanție de 2 lei pe borcan

Rezolvare la criza deșeurilor de ambalaje – garanție de 2 lei pe borcan

de M G

La două zile de când procesatorii de legume și fructe au cerut ajutorul ministrului Agriculturii în privința deșeurilor de ambalaje, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care tratează chiar această situație. În această perioadă, ministrul Agriculturii așteaptă propunerile procesatorilor, după cum s-au înțeles, semn că este „lipsă de comunicare” și la nivelul Guvernului. Proiectul avansat de Mediu prevede instituirea unei garanții de 2 lei pe fiecare ambalaj reutilizabil, precum sticlele și borcanele, ce ar urma să fie achitată de consumator, dar care ar avea posibilitatea să o recupereze de la comerciant.

Legislația națională și cea comunitară impune producătorilor care pun pe piață deșeuri de ambalaje să și recupereze o parte dintre acestea, în funcție de tipul ambalajului. Pentru neîndeplinirea procentului de recuperare, producătorul este obligat la plata unei penalități de 2 lei/kg de deșeu de ambalaj nerecuperat. În categoria deșeurilor de ambalaje intră de la cartoanele cutiilor de la aparatele electrocasnice și sacii de ciment, până la peturi, doze de aluminiu, sticle și borcane. Pentru că nu există o diferențiere între aceste deșeuri în cazul aplicării penalităților, cele mai afectate sunt companiile care produc conserve de legume și fructe, ambalate în sticle și borcane.

Tot legislația permite delegarea obligativității recuperării deșeurilor de ambalaje către organizații de transfer de responsabilitate (OTR), care, în baza unor tarife percepute producătorilor și importatorilor de deșeuri de ambalaje, organizează sistemul de colectare a acestor deșeuri. Din cauza neregulilor chiar penale din rândul OTR-urilor, la sfârșitul anului 2015 s-a produs o adevărată criză, producătorii din industria alimentară fiind obligați să suporte penalitățile, deși aveau încheiate contrate cu OTR-urile. De atunci, se tot amână luarea unei decizii privind stabilirea unui sistem care să ducă la colectarea deșeurilor de ambalaje.

Proiect nou

„Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, supus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului.

În acest context, proiectul de OUG impune comercianților care vând consumatorului final produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile să evidențieze distinct valoarea garanției la indicarea prețului produsului oferit spre vânzare consumatorilor”. Mai mult, sunt obligați să informeze clientul asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar respectiv, a sistemului de preluare a acestuia, precum și despre returnarea garanției plătite. În plus, comercianții sunt obligați să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze garanția.

Condiții dure pentru OTR-uri

Noile reguli de autorizare a OTR-urilor sunt extrem de dure în varianta propusă de Ministerul Mediului. Acționarii/asociații trebuie să fie din rândul operatorilor economici din domeniu, iar aceștia trebuie să totalizeze cel puțin 50.000 de tone de deșeuri de ambalaje puse pe piață anul anterior celui în care se solicită autorizarea. Alt punct important se referă la capitalul social subscris şi vărsat, care trebuie să fie de minimum 1.000.000 lei ca dovadă a capacității de finanțare în numele operatorilor economici, a costurilor care decurg din colectarea, valorificarea, inclusiv reciclarea tuturor deşeurilor de ambalaje pentru care preia responsabilitatea”, se arată în proiectul de act normativ.

Cel mai important punct se referă la constituirea unei garanții de bună conformare în cuantum de 10% din veniturile totale încasate de la operatorii economici, sub forma unei scrisori de garanţie bancară la dispoziţia Administraţiei Fondului pentru Mediu.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.