Acasă Focus Agricol Ministrul Daea, „convocat” de Comisiile de Agricultură din Parlament

Ministrul Daea, „convocat” de Comisiile de Agricultură din Parlament

de M G

Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat în fața comisiilor reunite de specialitate din Parlament progresul înregistrat de domeniul pe care îl conduce. Concluzia – a fost respectat întocmai programul de guvernare. Parlamentarii PSD au aplaudat reușitele colegului lor, din partea celor de la PNL a avut parte de critici, destul de vocale, iar UDMR a încercat să facă pace între cele două tabere, fiind mult mai blând cu colegii de la guvernare. Potrivit regulamentului, miniștrii trebuie să prezinte un bilanțal al activității lor în fața comisiilor de specialitate din Parlament, o dată pe sesiune.

„Am căutat să prezint cât mai succint ceea ce se face în agricultura ţării, pentru că în afară de om, tot ce se mişcă e în agricultură. De la insectă până la vacă, de la râmă până la porc şi de la orice altă specie până la altă specie, exact de la orice buruiană la orice plantă. Şi această complexitate te obligă de multe ori să laşi la o parte probleme în prezentare, probleme care suscită interes (…) astăzi am venit la un bilanţ în faţa comisiilor de specialitate, pentru a spune ce-am făcut şi respectând atributul dumneavoastră constituţional de control pe care toţi trebuie să-l respectăm, iar în ceea ce mă priveşte mă simt onorat să mă adresez dumneavoastră astăzi, a declarat ministrul Daea, marți, în fața Comisiilor reunite pentru Agricultură din Parlament.

Ministrul a subliniat că toate rezultatele prezentate marţi în Comisiile de agricultură sunt ale ţării şi adună şi munca fermierilor şi a celor care fac legi şi a celor care se ocupă de implementarea lor.

Lista cu realizări a debutat, ca de obicei, cu reușita alocării subvențiilor, dar mai ales a avansurilor. „Pentru a da speranţa că suntem pe un drum bun v-aş putea spune că acordarea subvenţiilor în primele zile imediat după 16 octombrie a dat posibilitatea ca în România 82% din suprafaţa de grâu să fie însămânţată în miezul epocii optime. Astăzi când vorbim sunt peste 2 milioane de hectare semănate, din care 82,7% sunt răsărite, orzul 96%, orzoiaca 98%, rapiţă, 81%, cu unele probleme, dar pe care le vom urmări, iar fermierii ştiu ce să facă în asemenea situaţie”, a spus ministrul Agriculturii.

Porcul pe primul plan

Ministerul Agriculturii preconizează măsuri pentru dezvoltarea zootehniei, a creșterii porcilor în special, sector extrem de defectuos în România, având în vedere că jumătate din necesarul de consum se importă.

„Anul viitor alegem ce vrea românul, nu alegem noi, noi punem la dispoziţie fermierilor instrumente de sprijin şi consumatorilor posibilitatea de a alege. În preocuparea noastră primordială este să creştem efectivele de suine, motiv pentru care am rugat şi astăzi(n.r. – marți) parlamentarii, membrii celor două comisii de specialitate să dea zor la aprobarea actului normativ să îl putem aplica începând cu primele zile ale anului viitor în aşa fel încât să creştem efectivele de porci pentru a putea consuma cereale pe care le producem în România, realizând de la un an la altul randamente mari pe unitatea de suprafaţă, producţii medii pe unitatea de suprafaţă. Sunt mândru să spun de fiecare dată că sunt producţii istorice, care trebuie valorificate şi ca să poţi să le valorifici şi să câştigi în România trebuie să zootehnizezi agricultura ţării româneşti, a spus Daea.

El a menţionat că acest lucru se poate doar prin valorificarea celor 4,8 milioane de hectare cu pajişti pe care România le deţine şi susţinerea creşterii efectivelor de animale, în special ovine şi taurine de carne.

„Putem face pe două canale de acţiune: unul de creştere a efectivelor de suine, în aşa fel încât să nu trimiţi la export porumbul pur şi simplu, în barje, şi să plece în lume, în loc să îl valorifici aici cu efectivele de animale pe care le ai, ca să poti exporta carne şi produse din carne de porc. De asemenea, este nevoie să creştem şi efectivele de ovine pe aceste suprafeţe foarte mari ale ţării. (…) Este un domeniu pe care trebuie să îl valorificăm în ţara aceasta: resursa excepţională care este iarba, 4,8 milioane hectare pe care trebuie să o transformăm în carne şi în lapte, ori acest lucru nu poţi face dacă nu dezvolţi efectivele de animale în speţă ovinele şi taurinele de carne, a adăugat şeful MADR.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat marţi că are în plan elaborarea unui program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna şi Mangaliţa, acesta fiind adresat fermelor de subzistenţă cu un efectiv de la minimum cinci capete la 20 de capete. Programul îşi propune să dezvolte efectivele existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa), creşterea şi multiplicarea grăsunilor în regim tradiţional şi realizarea unui ansamblu de exploataţii specifice.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.