Acasă Focus Agricol Soft meteo pentru agricultură

Soft meteo pentru agricultură

de M G

Fermierii români – şi nu numai ei – vor putea beneficia pentru suma de 9,95 euro/an de informaţii utile despre starea vremii şi prognoze agrometeorologice din orice locaţie din România, cu ajutorul aplicaţiei Inovagria Meteo, lansată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Siveco România.

„Este nevoie de acest tarif pentru întreţinerea aplicaţiei şi a transmisiei de date şi îmbunătăţirea din punct de vedere tehnic. Datele sunt venite de la cele 160 de staţii meteo din cadrul ANM, iar modelul este de 35.000 de puncte de grilă, în toată ţara, astfel încât acurateţea datelor meteorologice elaborate în cadrul modelului de prognoză să acopere foarte multe localităţi. Astfel, fiecare utilizator, indiferent unde se află, poate beneficia de informaţii utile de prognoză, din oră în oră, pentru 9,95 euro pe an pentru orice locaţie pe care şi-o doreşte din România”, a declarat, miercuri, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară, Mateescu susţine că va exista şi o componentă de sezon a acestei aplicaţii, cu o actualizare în fiecare zi de luni, pentru următoarele două săptămâni. ”Ne dorim ca fermierul să poată să îşi planifice utilajele pentru următoarele două săptămâni sau când să îşi declanşeze perioada de însămânţare optimă, în funcţie de evoluţia datelor meteorologice, a spus Mateescu.

Program pentru toți

Prezentă la eveniment, ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a declarat că acesta soft este extraordinar de important pentru toţi producătorii agricoli din România, pentru că vor putea să vadă pe telefon exact care este starea vremii, astfel încât să poată să prevină orice eveniment ce ar putea aduce pagube.

„Proiectul, care a fost implementat de ANM şi de firma Siveco, este valabil pentru toţi cei care au activităţi în domeniul agriculturii, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt la munca pe câmp. Este important că au posibilitatea, având aplicaţia pe telefon, să vadă exact care este starea vremii, astfel încât să poată preveni orice eveniment care ar putea duce la pagube în propria desfăşurare de activitate agricolă”, a spus Gavrilescu.

La rândul său, Doina Binig, vicepreşedinte strategie Siveco România, a subliniat că Inovagria Meteo este doar o componentă a aplicaţiei informatice Inovagria, compania dezvoltând de mai bine de zece ani aplicaţii informatice pentru sectorul agricol.

„Această platformă este 100% românească şi integrată, are o serie de module cum ar fi rotaţia culturilor, registrul electronic al animalelor, gestionarea contractelor de arendă, practic oferă sprijin fermierilor în managementul operaţional al fermelor. Practic, cu un singur click, utilizatorii vor avea informaţii din oră în oră, prognoza pe trei zile, rezerva de apă şi deficitul de apă din sol pentru fiecare locaţie, buletin agro la nivel regional istoric meteorologic, dar şi indicatorii de risc pentru fermieri”, a spus vicepreşedintele Siveco.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe Google Play şi utilizată timp de o săptămână, respectiv până pe 14 septembrie.

Aplicaţia Inovagria oferă utilizatorilor acces, de oriunde şi oricând, la o serie de date meteo şi agrometeo importante, precum: condiţiile meteo pentru orice loc din România, prognoza meteo specializată pentru următoarele 24 de ore şi pe 3 zile pentru orice locaţie din România, temperatura aerului şi a solului, dar şi minima şi maxima zilei, cantitatea de precipitaţii, umiditatea aerului şi umiditatea solului, presiunea atmosferică, viteza vântului şi rafala maximă a vântului, rezerva de apă din sol pentru cultura de grâu şi porumb şi buletinul agrometeorologic, avertizări imediate de vreme severă la nivel de localitate, fenomene de risc, istoric meteorologic pentru fiecare staţie meteo.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.