La Salonul Internaţional al vinului şi băuturilor spirtoase, care se desfăşoară în perioada 18-21 iunie la Bordeaux, viticultorii dau dovadă de imaginaţie pentru a-şi salva viile şi fac un apel la mobilizare generală pentru a lupta împotriva încălzirii climatice, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Incendii, precum cele din Australia şi Chile, geruri târzii precum cele care au lovit Franţa la finele lunii aprilie, aceste pericole climatice ar urma să se accentueze, avertizează John Holdren, preşedintele Facultăţii de ştiinţe ale mediului de la Harvard, afirmând că în 2040 canicula din 2003 va fi o vară normală, iar în 2060 o vara răcoroasă. Chiar şi o mică creştere a temperaturilor afectează viile nobile.
„Viile sunt plante foarte sensibile, sunt ca un termometru”, a subliniat Gaia Gaja, coproprietarul domeniului Gaja din Piemont (Italia), unul din cele mai mari nume din industria vinului. Toţi viticultorii sunt preocupaţi de încălzirea climei, care poate face vinurile mai puternice cu un grad de alcool mai ridicat, care poate atinge uşor 16 şi chiar 17 grade, precum şi cu o lipsă de aciditate care le afectează echilibrul.
Pentru a se adapta la modificările climatice viticultorii au revenit la soiurile mai târzii, care anterior ajungeau cu dificultate la maturitate. Astfel în Liban, producătorii replantează struguri din soiul Cinsault pentru a face faţă la o majorare a temperaturilor cu două grade în zece ani. Este experimentată de asemenea selecţia genetică a soiurilor mai rezistente la secetă, dar deocamdată calitate nu este suficientă pentru a permite producţia de vinuri de calitate, potrivit mai multor profesionişti din domeniu.
O altă consecinţă a modificării climatice este schimbarea geografiei viilor. Anumite regiuni viticole ar putea dispărea şi altele ar putea să îşi facă apariţie. Deja domeniile viticole încep să se organizeze. Casa Torres, prezentă în Chile, a cumpărat terenuri în sudul ţării, în apropiere de lacuri, în timp ce şampania Taittinger a făcut investiţii în Anglia unde peste câţiva ani va începe să producă vin spumant. De asemenea, viticultorii îşi schimbă metodele de lucru, uneori cu sprijinul oamenilor de şţtiinţă, pentru a putea cultiva vinuri rezistente. Gaia Gaja a dezvăluit că în trei domenii italiene se cultivă iarbă, măzăriche sau orz între viţa de vie pentru a ţine sub control umiditatea şi a favoriza biodiversitatea.
Pentru a răspunde la acordul de la Paris, care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, viticultorii au demonstrat că pot acţiona individual şi au făcut un apel pentru a se uni şi af ace presiuni asupra decidenţilor, aceasta este concluzia conferinţei de la salonul mondial al vinurilor Vinexpo, intitulată „sectorul vinului în faţa provocărilor şi mizelor modificării climatice”.