Acasă Focus Agricol România nu mai are tauri

România nu mai are tauri

de M G

daea-tauriCrescătorii de animale sunt nemulțumiți de modul în care funcționează sistemul zootehnic, în special în ceea ce privește ameliorarea raselor. Ei au cerut ajutorul ministrului Agriculturii pentru ca cei câțiva tauri din rase românești să fie protejați astfel încât să poată conduce la dezvoltarea șeptelului. Totodată, ei au condamnat comerțul ilegal cu material seminal de import, considerat de slabă calitate. Ministrul i-a asigurat de întregul său sprijin, dar a atras atenția că multe dintre probleme trebuie rezolvate tot de către crescători.

Federația Agrostar a organizat o dezbatere privind problemele din zootehnie și în special din sectorul de taurine, la care au participat reprezentanți din Sindicatul Crescătorilor de Taurine, afiliat la Agrostar, și Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România. Cele mai importante probleme, de la plata subvențiilor și identificarea animalelor, la Registrul genealogic și controlul oficial al laptelui, au fost prezentate ministrului Agriculturii, Petre Daea.

„Ca rasă pură, Bălțata Românească nu mai există pentru că nu mai avem tauri”, a declarat Teodor Împăratu-Neață, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România, marți, la întâlnirea pe care ministrul Agriculturii a avut-o cu crescătorii de animale. Potrivit acestuia, rasa pură a fost alterată prin folosirea materialului seminal din import. „Ar trebui un program strategic pentru păstrarea rasei”, este de părere Neață. „Nu suntem susținuți financiar pentru păstrarea taurilor care asigură rasa pură românească. Vrem ca taurii să rămână în țară, să avem sursă de material seminal, să nu mai importăm numai rebuturi”, a susținut Neață.

De altfel, toți crescătorii de animale au atras atenția asupra comerțului ilegal cu material seminal de import, făcut „la orice colț de stradă”. Ei au cerut sprijinul Agenției Naționale pentru Zootehnie pentru ca acest tip de comerț să înceteze. Reprezentanții ANZ au precizat că, la nivel național, sunt acreditați doar 22 de comercianți de material seminal.

„Cum să nu mai avem material biologic pentru material seminal?”, și-a arătat nemulțumirea ministrul Daea. „Avem Registru genealogic, avem bani. Subvenția în domeniu este 732 de euro/animal, mai mult de 3.000 de lei. Eu spun că este o subvenție corectă, nici mult, nici puțin. Dar puneți-vă ordine în sector”, a punctat ministrul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.