Producătorii de roșii vor putea primi subvenții de la stat ca să susțină producția și pe timp de iarnă. Este vorba de ajutoare de 3000 de euro pentru fiecare beneficiar, bani exclusiv din bugetul de stat. Rămâne de văzut câți fermieri vor apela la această facilitate, în condițiile în care există o mare reticență din partea acestora să-și declare producțiile și, astfel, să poată să încaseze subvenții. Pentru 2015, ajutorul a ajuns să fie de peste 13.000 euro/ha de tomate destinate industrializării, tocmai pentru că fermierii nu vor să-și dezvăluie afacerile.
Producătorii agricoli din România vor fi susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Pentru aceasta, Guvernul a aprobat, în ultima sa ședință, o schemă de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care aceea de a deține o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată. În plus, producția trebuie să fie valorificată în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40 milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.
„Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri”, precizează comunicatul.