Acasă Focus Agricol Atașați agricoli din detașați

Atașați agricoli din detașați

de M G

ministerul agriculturiiAmendamentele deputaților la actul normativ privind atașații comerciali deschid „cutia pandorei” și pot fi folosite pentru a servi interese personale. Ca explicație, deputații au susținut că aceleași condiții de participare la concurs pentru ocuparea posturilor de atașați agricoli se aplică și în Ministerul Economiei, care are atașați comerciali, de la care s-au și inspirat. Mai exact, plaja candidaților se extinde și la cei detașați în structurile de la Agricultură.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 17/2016 s-a înființat funcția de atașat agricol, dar care, până acum, nu a fost pusă în aplicare.

„În vederea asigurării reprezentării României atât în ţările membre Uniunii Europene, cât şi în ţările terţe, în domeniul politicii agricole comune şi promovării produselor agroalimentare, în cadrul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează funcţia de ataşat agricol, funcţie publică specifică, în condiţiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței. „Funcţiile de ataşat agricol pot fi ocupate de funcţionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al instituţiilor subordonate acestuia, prin concurs organizat potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999”, precizează actul normativ.

Ajunsă în Parlament, ordonanța a avut parte de un amendament cu privire la cei care pot accede la funcția de atașat agricol. Astfel, prin modificările adoptate de Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, vor putea participa la concurs toți angajații Ministerului Agriculturii și structurilor subordonate, nu numai funcționarii publici. Dar cel mai interesant este faptul că vor fi acceptați și persoanele detașate care lucrează în aceste instituții. În aceste condiții, orice persoană care lucrează în sistemul bugetar, indiferent de locul de muncă, nu numai cu specific agricol, va putea ajunge atașat agricol. Chiar dacă, la prima vedere, se mărește „baza de selecție” a atașaților agricoli, rămâne de văzut câți dintre aceștia provin din proaspăt detașați în Ministerul Agriculturii și structurile subordonate.

Bani buni

Funcția este extrem de atractivă, mai ales că este asimilată cu posturi similare din Ministerul afacerilor Externe. Posturile se vor înființa în Federația Rusă, Ucraina, Turcia, SUA, Qatar – Doha, China, Israel, Germania, Spania, Portugalia, Franța și Olanda. Iar sumele alocate pentru instalare și salarii extrem de generoase.

Proiectul de ordonanță de urgență promovat de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin prevedea 2,388 milioane de lei, aproximativ o jumătate de milion de euro, pentru instalarea celor 12 atașați și plata salariilor pe ultimele luni ale anului. Alocarea se menține și în cazul ordonanței adoptate. Astfel, pentru 2016 (n.r. – OUG nr. 17 a fost adoptată în mai 2016) urmau să se alocate 906.000 lei, din care 568.000 de lei numai pentru salariile a cinci atașați. Pentru următorii ani, cheltuielile cresc la 6,38 milioane de lei, din care 3,95 milioane de lei pentru cei 12 atașați, adică o medie lunară de peste 6.000 de euro.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.