Acasă Stiri internationaleAfrica Africa de Sud suspendă exporturile de lămâi spre UE

Africa de Sud suspendă exporturile de lămâi spre UE

de M G

lamaiCultivatorii de lămâi din Africa de Sud au decis să-și suspende, în mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeană după descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe, decizie care ar urma să-i coste pe cultivatori o sumă de aproximativ un miliard de rand, a anunțat luni Asociația cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud, transmite Reuters.

Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lămâi, după Spania și Turcia, scrie Agerpres. Exporturile cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud generează o sumă de aproximativ trei miliarde de rand anual iar sectorul asigură 60.000 de locuri de muncă directe în timp ce în perioada de vârf a sezonului de cultivare și export, lunile mai-octombrie, 100.000 de oameni lucrează în acest sector.

Asociația cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud a estimat că vânzările pe piața din UE, care în mod normal este responsabilă pentru jumătate din exporturi, vor scădea cu până la 15% în acest an din cauza acțiunilor luate împotriva bolii citrus black spot (CBS). Această ciupercă provoacă pete negre pe coaja fructelor de portocal și alte citrice însă nu este periculoasă pentru oameni.

”Nu vrem ca acest subiect să provoace o escaladare a disputelor comerciale așa că am decis să oprim în mod voluntar exporturile” a declarat reprezentantul în UE al Asociației cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud, Deon Joubert. Potrivit acestuia fermierii vor renunța la exporturi în valoare de 500 milioane rand (46,5 milioane de dolari) și vor suporta alte costuri adiționale în valoare de 480 milioane de rand în acest an.

Aproximativ 45% din exporturile de citrice ale Africii de Sud, o industrie de opt miliarde de rand pe an, ajung în UE însă prezența ciupercii CBS în unele loturi a determinat blocul comunitar să interzică anul trecut importurile de lămâi, portocale și mandarine. Africa de Sud este principala sursă de portocale pentru consumatorii din Marea Britanie, Germania și Franța însă cultivatorii de citrice din sudul Europei se tem că ciuperca ar putea să le afecteze arbuștii dacă fructele din Africa de Sud continuă să intre pe piața UE.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.