Acasă MediuDezvoltare Durabila Agricultorii păgubiţi de calamităţi scapă de impozitul pe venit

Agricultorii păgubiţi de calamităţi scapă de impozitul pe venit

de M G

04a_inundatiiAgricultorii care au înregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere se va anula dacă a fost stabilit pe bază de norme de venit, iar producţia a fost afectată în proporţie de peste 30%, cu acte doveditoare, nefiind încheiată o poliţă de asigurare aferentă, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca urmare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe bază de normă de venit.

“În anul 2013, contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere au suferit pierderi de venit urmare a unor factori externi, cu acţiune agresivă severă asupra mijloacelor de producţie, respectiv a unor fenomene meteorologice nefavorabile sau extreme, care prin intensitatea manifestării lor au produs pagube însemnate acestor contribuabili. Acestă situaţie a generat un impact fiscal negativ în special pentru contribuabilii pentru care venitul a fost stabilit pe bază de normă de venit care, spre deosebire de ceilalţi contribuabili, care plătesc impozitul pe venitul din activităţi agricole coresponzător normai de venit, chiar dacă nu au realizat venitul ca urmare a calamităţilor”, arată proiectul citat.

Gradul de calamitate se dovedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă.

„Aceşti producători agricoli au declarat şi în unele cazuri au şi plătit impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). În aceste condiţii, plata impozitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producătorii nu au realizat valoare adăugată în anul economic respectiv”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Impactul bugetar estimat pentru această scutire acordată agricultorilor este de 5,22 milioane lei în acest an.

Fiscul va emite în aceste cazuri decizia de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia. Pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

“În ceea ce priveşte măsura de anulare a impozitului pe vneitul agricol aferent anului 2013, aceasta este uniformă pentru toate persoanele fizice calamitate, iar anularea impozitului pe venit datorat de către aceste persoane fizice nu produce un avantaj faţă de alţi producători agricoli”, se arată în nota de fundamentare a documentului.

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole, inclusiv a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.