Campania de depunere a cererilor pentru subvențiile 2024 începe pe 4 aprilie, cu mai mult de o lună mai târziu decât termenul standard. Explicația oficială este că, la nivel comunitar, nu au fost definitivate în timp util condițiile de acordare a acestor subvenții. Fermierii vor avea la dispoziție 2 luni ca să depună cererile de plată, în încercarea autorităților să se apropie cât mai mult de termene standard, 1 martie – 15 mai.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la centrele APIA, se vor depune cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024, se arată într-o comunicare a APIA.
„Și în acest an, fermierii vor putea depune cererea de plată prin accesarea aplicației IPAOnline din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie)”, precizează documentul.
Potrivit comunicării, cererea de plată va putea cuprinde, și în acest an, solicitările pe parte de zootehnie. APIA arată că, în acest caz, fermierii trebuie să completeze prima dată partea de zootehnice, apoi cea referitoare la plata pe suprafață.
Pe de altă parte, indiferent dacă este vorba de beneficiari persoane fizice sau juridice și indiferent dacă este vorba de terenuri din mai multe localități și județe, se va depune o singură cerere de plată.
„După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării”, precizează comunicarea.
APIA atrage atenția că fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/animalele neconforme. În plus, beneficiarii care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.
APIA atenționează asupra faptului că fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. „În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată”, completează comunicarea.