Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut o solicitare surprinzătoare în cadrul Consiliului de Mediu de la Bruxelles. A cerut reevaluarea stării de conservare a urșilor. Numărul foarte mare de urși din România indică un management sustenabil al speciei, iar IUCN, organizație internațională pentru conservarea naturii, consideră că lucrurile stau bine în acest domeniu. Plus că urșii fac pagube mari, fiind înregistrate chiar și 26 de decese în ultimii 20 de ani din cauza urșilor. De aceea, ministrul a cerut reevaluarea stării de conservare a speciilor de urs. „Retrogradarea” ar permite eliminarea urșilor fără procedurile birocratice din prezent.
„Doresc să folosesc această oportunitate pentru a pune pe masa Consiliului de Mediu subiectul gestionării populațiilor de urs brun din Europa și, mai ales, din România. Țara mea a asigurat un management sustenabil și a contribuit activ la eforturile europene de conservare a carnivorelor mari, inclusiv a ursului brun. Drept dovadă, experții IUCN (International Union for the Conservation of Nature) apreciază că ursul brun este într-o stare favorabilă de conservare, cu populații stabile sau chiar în creștere și risc scăzut de vulnerabilitate”, a susținut ministrul Fechet în cadrul plenului Consiliului, luni, 25 martie, la Bruxelles.
„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare, peste 40% din urșii Europei, însă această bogăție a biodiversității începe să amenințe cea mai de preț bogăție a unei țări – populația. Trebuie să înțelegem că, indiferent de circumstanțe, viața omului are prioritate”, a declarat înaltul demnitar. Potrivit ministrului, în România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri.
„Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, a spus ministrul român al Mediului, care a precizat că și specia lup a trecut printr-o astfel de procedură, iar statutul de conservare a fost modificat.
În ultimii ani, s-a înregistrat o situație tot mai încordată în ceea ce privește protecția urșilor. Potrivit legislației, urșii pot fi vânați doar în cazul în care reprezintă un pericol pentru populație; în rest, trebuie relocați. În acest fel, au ajuns în zone unde populația nu a mai văzut astfel de animale. Iar prin migrație, urșii au ajuns departe de habitatul lor natural, fiind văzut în orașe de șes. Decizia de a nu mai beneficia de statutul de specie protejată ar fi aprecită de fermieri, de ciobani în special, care au acuzat de-a lungul timpului pagubele mari produse de urși.