Consiliul European și Parlamentul au ajuns la un acord pentru reînnoirea măsurilor comerciale privind importurile de produse din Ucraina fără taxe vamale. Măsura ar urma să se aplice încă un an, până la 5 iunie 2025, ca sprijin al UE pentru efortul de război al Ucrainei. Liberalizarea importurilor ucrainene, în special cele agroalimentare, au generat mari acțiuni de protest ale fermierilor din UE, agricultorii din țările de la graniță fiind vârf de lance. România a luat unele măsuri de protecție, dar fără a afecta decizia de la nivel comunitar. În prezent, se permite importul anumitor produse agricole dar în baza unor licențe. Este de așteptat ca această nouă decizie să genereze noi acțiuni de protest.
„Această reînnoire reafirmă sprijinul politic și economic neclintit al UE pentru Ucraina, după doi ani de agresiune militară neprovocată și nejustificată a Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European. „În același timp, UE a decis să consolideze protecția produselor agricole sensibile prin consolidarea garanțiilor deja incluse în actualul regulament privind măsurile temporare de liberalizare a comerțului, pentru a lua în considerare orice impact negativ asupra pieței al unuia sau mai multor state membre, mai degrabă decât doar pe piața UE în ansamblu, așa cum este cazul acum. O nouă protecție automată va fi adăugată și pentru anumite produse sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere”, precizează comunicatul.
Potrivit documentului, măsurile comerciale autonome (ATM) vor permite Ucrainei să continue să genereze propriile venituri din fluxurile comerciale cu UE, ceea ce este important pentru a-și susține economia în circumstanțe foarte dificile. „Împreună cu sprijinul militar, financiar și umanitar extins al UE, acest lucru va ajuta Ucraina să se redreseze pe termen lung, precum și să se integreze treptat în piața internă a UE”, ține să arate Consiliul.
Regulamentul reînnoit se va aplica de la 6 iunie 2024 până la 5 iunie 2025 și se referă la continuarea suspendării tuturor taxelor și cotelor vamale restante. Regulamentul va include, de asemenea, două mecanisme de salvgardare pentru a proteja piața UE. Primul se referă la o versiune consolidată a mecanismului existent, care se va aplica pe baza unei monitorizări regulate, permițând Comisiei să impună orice măsură de salvgardare dacă sunt îndeplinite condiții specifice. Totodată, va fi introdus un nou mecanism automat de salvgardare care va obliga Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, șrot și miere depășesc media aritmetică a cantităților importate în 2022 și 2023.
Cele mai importante prevederi ale acestui acord provizoriu se referă la extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la patru produse suplimentare: ovăz, porumb, șrot și miere. Foarte important este faptul că se va scurta perioada de timp pentru activarea garanției automate, de la 21 zile în prezent la 14 zile. Pe de altă parte, în cadrul acestui nou acord se precizează „angajamentul Comisiei de a îmbunătăți monitorizarea importurilor de grâu și de alte cereale și de utilizare a instrumentelor de care dispune în cazul unor perturbări ale pieței”, arată comunicatul.
Acordul nu este încă oficial. Prima dată, Parlamentul European și Consiliul vor trebui să aprobe acordul provizoriu. Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și ambasadorii UE (Coreper) vor trebui să confirme rezultatul negocierilor interinstituționale. Poziția Parlamentului va fi adoptată la una dintre sesiunile plenare din aprilie.
Regulamentul urmează să fie apoi adoptat de Consiliu, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 6 iunie 2024.