Acasă MediuDezvoltare Durabila Solicitările fermierilor la COPA-COGECA

Solicitările fermierilor la COPA-COGECA

de L M

Fermierii ar avea nevoie de un preț minim garantat de 200 de euro pe tona de grâu, sunt de părere reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Solicitarea a fost prezentată de aceștia în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut la Bruxelles, la COPA-COGECA, la care a participat și comisarul pentru Agricultură. Oferta comisarului este mai mică, de 170 de euro, dar nu se știe când ar putea fi aplicat acest preț minim garantat, pentru că mandatul comisarului se termină anul acesta.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au participat, la Bruxelles, în perioada 21-23 februarie 2024, la întâlnirile Președințiilor, Prezidiilor COGECA și COPA, la care a fost prezent și comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojcechowski. Cum era de așteptat, în centrul atenției au fost problemele legate de „impactul și efectele importului și tranzitului produselor agricole din Ucraina, soluții imediate ce se impun, necesitatea acordării derogărilor pentru 2024 pentru GAEC 6 și 7(rotația culturilor) și găsirea unor soluții aplicabile până în 2027”, se arată într-un comunicat de presă al AAC.

„Ne confruntăm cu importuri de cereale și oleaginoase în cantități mari din Republica Moldova, care de fapt au origine Ucraina”, a susținut Florentin Bercu, director executiv al UNCSV- AAC și vicepreședinte COGECA, în cadrul reuniunilor de la Bruxelles. „La Vama Siret, punctul vamal cel mai important în relația cu Ucraina, nu a fost funcțional cântarul din 2021 până în prezent. Nu există o evidență a cantităților intrate și nu se aplică sigilii așa cum ar trebui, rezultând că statistica oficială este mult subapreciată față de realitate”, a spus Bercu.

„Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state să susținem prin intermediul poziției publice a COPA COGECA ca în măsurile autonome cu Ucraina să fie completată lista produselor vulnerabile cu cereale și oleaginoase, întărirea mecanismelor existente de verificare și control și actualizarea prețului minim european garantat pentru Grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro”, a susținut acesta.

„Atac” la comisar

Marius Micu, vicepreședinte Pro-Agro și vicepreședinte COPA, a transmis comisarului Wojcechowski întrebările fermerilor români. În primul rând, acești sunt preocupați de măsurile referitoare la importurile și tranzitul produselor agricole din Ucraina pe care comisarul intenționează să le ia. „Aveți soluții pentru anul acesta? Le implementați în timpul mandatului dumneavoastră sau amânați până în 2025, așa cum indică propunerile actuale? Veți extinde lista de produse cu cerealele si oleaginoase? Sunteți de acord cu stabilirea unor praguri pentru importuri pentru fiecare stat membru?”, a întrebat Marius Micu.

Vicepreședintele Pro-Agro a fost destul de sceptic în ceea ce privește măsurile promovate de comisar. „Este perspectiva dumneavoastră realistă în ceea ce privește echilibrul dintre pierderile suferite de fermieri și sprijinul financiar sau alte măsuri compensatorii indirecte, în contextul continuării liberalizării comerțului cu Ucraina?”, a ținut să atragă atenția Marius Micu, prin întrebările transmise.

De altfel, românul nu l-a menajat pe comisar și a continuat „tirul” întrebărilor: „intenționați să acordați o derogare pentru GAEC 7, sau vom asista la ezitări similare celor întâmpinate în cazul GAEC 8? Veți ține cont de propunerile de simplificare cu privire la condiționalitățile de mediu primite din partea statelor membre? Credeți că politica agricolă comună actuală și deciziile dumneavoastră sunt bine fundamentate în realitatea actuală?” De altfel, măsurile de agro-mediu promovate la nivel comunitar au dus la proteste susținute din partea fermierilor din toată Uniunea Europeană.

„Dacă nu vom primi răspunsuri clare la aceste întrebări sau dacă veți încerca să ocoliți subiectul, nu voi fi surprins, date fiind experiențele anterioare”, a încheiat Marius Micu.

Răspuns politic

În aceste condiții, comisarul Janusz Wojcechowski a avut un răspuns absolut neangajant. „Principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina și Green Deal prin intermediul PAC. Trebuie să ne gândim la viitor și la sistemul de sprijin al fermierilor noștri și al Ucrainei. Rusia a îndepărtat Ucraina de pe piețele africane. Trebuie să îi sprijinim pentru a se reîntoarce acolo, facilitând tranzitul produselor agricole să ajungă acolo. Concluzia Comisarului a fost că statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din Ucraina, menținând ca produse vulnerabile doar carne de pasăre, ouă și zahăr. Majoritatea măsurilor și acțiunilor care trebuiesc întreprinse țin de guvernele și conducerea statelor membre”; a spus comisarul, potrivit comunicatului AAC.

„O să fac ceea ce ține de mine și o să susțin prelungirea posibilității de acordare a ajutoarelor de stat de stat pentru fermieri, din bugetele naționale. Am terminat suma alocată măsurilor de criză la nivel european. Vreau să propun buget mai mare pentru PAC. Nu este suficient 0.4%, nu avem suficiente instrumente de criza și mai ales instrumente care să răspundă rapid”, a spus comisarul, precizând că „agricultorii trebuie încurajați să lucreze mai bine, nu să îi obligam”.

Potrivit acestuia, sunt posibile câteva soluții pentru dezamorsarea situației generate de condiționalitățile din PAC, care au dus la protestele fermierilor europeni. Comisarul consideră că ar treui ca fermierii să nu fie sancționați pentru că nu pot implementa GAEC-urile în 2024. În plus, s-ar putea trece la transformarea GAEC 1, 2, 4, 6, 7, 8 în ecoscheme pentru a nu mai fi obligatorii până în 2027, iar pentru GAEC 7 să fie introdusă o listă de culturi pentru care se permite cultivarea aceleași culturi pentru mai mulți ani. Ultima măsuri ar putea viza „actualizarea prețului de intervenție minim garantat la grâu, respectiv creșterea de la 102 euro la minimum 170 euro”, completează comunicatul.

În cadrul Președinției COGECA au fost stabilite responsabilitățile pentru fiecare vicepreședinte pentru perioada 2024-2026, iar reprezentantul României, Florentin Bercu are atribuții pe următoarele domenii: promovarea dezvoltării cooperative în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, Politica Agricolă Comună 2023-2027, protecția plantelor, o piață unică puternică, și cercetare, inovare și digitalizare.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.