Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) și-a desemnat noua conducere care trebuie să facă față provocărilor actuale. Țintele asumate prin Green Deal, ce guvernează Politicile Agricole Comune convenite înainte de războiul din Ucraina, nu mai sunt de actualitate. De aceea, agricultorii din România, alături de cei din întreaga Uniune Europeană trebuie să adopte măsuri care să asigure, în egală măsură, siguranța alimentară, dar și pe cea a fermierilor, au anunțat oficialii FAPPR.
„Anul 2023 a fost extrem de greu. Anul 2024 a început cu răbufniri, nu numai ale agricultorilor români”, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al FAPPR, joi, 8 febriarie 2024, în cadrul celei de a IX-a ediție a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” al Forumului APPR. „Noi am susținut demersurile agricultorilor, membri sau nemembrii ai unei organizații; important este să ne ascultăm unii pe alții. Acum, fermierii nu se mai simt ascultați, reprezentați, de aceea caută soluții singuri”, a susținut Crețu.
Oficialul FAPPR a adus în discuție politicile de mediu ale Uniunii Europene, cu impact asupra agriculturii. „Ni se spune să lucrăm cât mai eficient terenul, dar ne spun să lăsăm teren necultivat. Avem nevoie să folosim ceea ce există azi”, a spus Alina Crețu.
La Congres a fost aleasă noua conducere a FAPPR. Noul președinte este Theodor Ichim, de la Constanța. „Green Deal (n.r. – Pactul Verde European) nu mai este adaptat situației de azi. Azi lucrăm în condiții de război”, a declarat noul președinte FAPPR. Pactul Verde European vizează transformarea UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, astfel încât să se ajungă, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră.
Printre prioritățile anunțate de noua echipă de conducere se numără „combaterea efectelor războiului din Ucraina, îndeosebi pasajul cerealelor ieftine sub toate formele sale mascate; un produs cuprinzător de asigurare (secetă), adaptat condițiilor din agricultura românească, cu particularități regionale, în sincronizare cu ofertele marilor companii de asigurare; o strategie extinsă de comunicare pentru ca orice demers inițiat de FAPPR, în beneficiul asociațiilor componente și al membrilor săi, să fie cunoscut fără echivoc și în spiritul adevărului”, a anunțat asociația.
„Porumbul de Aur 2023”
Ca în fiecare an, asociația a premiat și cele mai bune rezultate înregistrate la cultura porumbului. Astfel, trofeul „Porumbul de Aur 2023”, la neirigat, a fost decernat Serv Agromec, din Dâmbău, județul Mureș, unde s-a înregistrat o producție de 13.400 kg/ha. Pentru culturile irigate, trofeul a ajuns la Isolde Farms, din Măceșu de Jos, județul Dolj, unde producția a fost de 15.819 kg/ha.
Forumul APPR este o structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România din care Asociația Grânarii Iași face parte, este afiliată la CEPM, fiind un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles. FAPPR are peste 1.200 de membri, care lucrează circa 1,2 milioane hectare la nivel național.