Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că, pentru încă 2 luni, adaosul comercial pentru produse alimentare de bază va fi limitat. Măsura a fost introdusă în vara lui 2023, când prețul produselor alimentare atingeau cote maxime. Consiliul Concurenței, care a asigurat monitorizarea prețurilor la produsele vizate, a susținut că prețul alimentelor a scăzut în urma aplicării măsurii; cetățenii au fost de altă părere. Cel mai probabil, prelungirea limitării adaosului comercial se va menține și în afara celor noi 2 luni, având în vedere că anul acesta avem 4 rânduri de alegeri.
„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook..
„Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației. Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%”, a spus înaltul demnitar.
Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că, „în paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, a completat prim-ministrul.
În august 2023, cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare au fost limitate, pentru o perioadă de 3 luni. Măsura a fost aplicată pentru pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
La prelungirea măsurii, au fost introduse și alte produse, „vedeta” fiind cozonacul, atât de căutat în perioada sărbătorilor de iarnă. Acum, se pune problema ieșirii de pe listă a anumitor produse, dar și introducerea unora noi, precum mielul de Paște.