Comisia Europeană i-a informat pe producătorii norvegieni de somon Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi și SalMar cu privire la opinia preliminară conform căreia au încălcat normele antitrust ale UE, denaturând concurența pe piața vânzărilor spot de somon de Atlantic de crescătorie norvegian în UE.
Comisia își exprimă îngrijorarea că, între 2011 și 2019, cei șase producători de somon au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial, referitoare la prețurile de vânzare, volumele disponibile, volumele vânzărilor, volumele de producție și capacitățile de producție, precum și alți factori legați de stabilirea prețurilor.
Presupusul comportament anticoncurențial se referă numai la vânzările pe piața spot în UE, spre deosebire de vânzările bazate pe contracte pe termen lung. Vânzările spot sunt acelea pentru care prețurile, volumele și alte condiții de vânzare sunt convenite la vânzare, pe baza condițiilor de piață din ziua vânzării.
”Concurența este esențială pentru a se asigura că consumatorii au acces la alimente la prețuri accesibile. Suntem îngrijorați de faptul că șase producători de somon au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial, cu scopul de a limita concurența pe piață, în detrimentul clienților europeni. Companiile în cauză au acum posibilitatea de a răspunde preocupărilor noastre”, spune Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.
Norvegia reprezintă peste jumătate din producția de somon de Atlantic de crescătorie la nivel mondial, iar UE este principalul său importator. Comportamentul suspectat se referă la vânzările de somon de Atlantic proaspăt, întreg și eviscerat, crescut în Norvegia, care reprezintă aproape 80% din totalul somonului de Atlantic de crescătorie exportat din Norvegia. Comportamentul presupus nu se referă la somonul de Atlantic de crescătorie congelat sau la produse procesate, cum ar fi fileurile de somon, sau somonul afumat.
Dacă punctul de vedere preliminar al Comisiei este confirmat, acest comportament ar încălca articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), care interzice cartelurile și alte practici comerciale restrictive.
Prin informațiile primite de la mai mulți actori de pe piață, Comisia a identificat preocupări pe piață cu privire la vânzările spot ale somonului de Atlantic de crescătorie norvegian în UE și a efectuat inspecții în februarie 2019, ca parte a unei așa-numite anchete „din oficiu”.
Comisia informează în scris părțile în cauză cu privire la obiecțiile formulate împotriva acestora. Părțile pot apoi să examineze documentele din dosarul de investigație al Comisiei, să răspundă în scris și să solicite o audiere orală pentru a-și prezenta punctele de vedere asupra cazului în fața reprezentanților Comisiei și ai autorităților naționale de concurență.
În cazul în care Comisia concluzionează, după ce părțile și-au exercitat dreptul la apărare, că există suficiente dovezi ale unei încălcări, poate adopta o decizie de interzicere a comportamentului și de a impune o amendă de până la 10 % din cifra de afaceri anuală a unei societăți la nivel mondial.
Nu există un termen legal pentru ca CE să finalizeze anchetele antitrust cu privire la comportamentul anticoncurențial. Durata unei investigații antitrust depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societățile în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea dreptului la apărare.
Comisia a efectuat o serie de investigații majore asupra cartelurilor din sectorul agroalimentar. Comisia a amendat deja furnizorii de banane, fructe exotice, conserve de ciuperci și conserve de legume.