O nouă rundă de negocieri între ministrul Agriculturii și protestatarii fermieri s-a finalizat cu alte angajamente de îndeplinit de către statul român. De fapt, cele mai multe dintre ele erau deja convenite de la primele două întâlniri, dar acum s-a pus problema și adoptării lor prin acte normative. În ședința de Guvern de joi, măsurile convenite cu protestatarii au fost adoptate.
„Azi va intra în Guvern ordonanţa privind asimilarea categoriei B cu TR1, ordonanţa privind acordarea unui sprijin grant direct pe cadrul Ucraina pentru firmele aflate în dificultate pentru culturile din toamna 2022, cu 100 euro/ha. Este, de asemenea, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, pentru că trebuie avizul de la BNR, aşa este procedura, amânarea ratelor în agricultură la fermieri. Săptămâna viitoare vom intra cu toate ajutoarele pe zootehnic şi vegetal, cât şi cu cele două proiecte importante: Creditul Fermierului – 1,95% dobândă, cu ROBOR suportat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor, şi Creditul Agricol pentru dezvoltarea fermelor cu 2%+ROBOR. Aceste ordonanţe sunt pe ordinea de zi de astăzi”, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul dezbaterilor de joi, 18 ianuarie, cu fermierii, informează Agerpres.
El le-a cerut fermierilor să transmită dacă procesele verbale încheiate în data de 13 ianuarie pe revendicări sunt în regulă.
„Discuţiile pe care le-am avut tot timpul cu fermierii din zona în care se face acest protest – am discutat, mi-aţi spus că vreţi să vedeţi în Guvernul României primele ordonanţe aşa cum ni le-am asumat în procesul verbal încheiat în data de 13 ianuarie. Vorbim şi de strategii pe care le vom face împreună, aşa cum am stabilit şi cu celelalte sectoare. Vom face întâlniri la două săptămâni. Am pus la dispoziţia fermierilor şi asociaţiilor din agricultură un birou în Ministerul Agriculturii pentru a avea aceste discuţii prin care vom stabili, practic, strategia în următorii ani pentru Ministerul Agriculturii şi pentru fermierii români. Vrem să mergem la Guvern şi de aceea vrem să ştim dacă din procesele verbale asumate toate revendicările sunt în regulă, pentru că trebuie să am o discuţie cu domnul prim-ministru şi să-i transmit mesajul din partea fermierilor. Eu sunt în permanenţă în legătură cu fermierii (…) le ştiu problemele, le ştiam problemele, pentru că fundamentarea bugetului Ministerului Agriculturii a fost făcută pentru a rezolva urgent dificultăţile din agricultura din România”, a explicat Barbu.
La rândul său, Dănuţ Andruş, liderul fermierilor care protestează de mai bine de o săptămână în stradă, a apreciat deschiderea ministrului Barbu de a-i chema şi pe ei la consultări, nu doar pe reprezentanţii mediului asociativ, care în opinia sa, „este nefuncţional la nivel naţional”.
„Problema fermierilor este la nivel naţional şi nu doar la Afumaţi. Problemele pe care le-am discutat cu dvs. sâmbătă, am observat acea chestiune în care s-a dorit subjugarea acestor discuţii (…) cu acele negocieri care au început luni – este foarte bine că au venit şi cei din mediul asociativ şi au fost consultaţi şi au semnat cu dvs. acel protocol, noi nu ne dezicem de mediul asociativ, dar observăm că el este nefuncţional la nivel naţional şi salutăm deschiderea dvs. vizavi de aceste probleme ale noastre”, a afirmat Andruş.
Potrivit acestuia, lista pe care a lăsat-o premierului conţinea o serie de probleme care nu ţineau neapărat de Ministerul Agriculturii, dar care trebuie tratate cu seriozitate.
„Aş vrea să precizez foarte clar că aceste probleme trebuie tratate cu foarte mare seriozitate, pentru că oamenii nu au ieşit în stradă că le e bine în toate domeniile. Au ieşit în stradă pentru că au probleme cu băncile, au probleme cu finanţele, au probleme cu jugul acesta pus în decursul timpului pe umerii noştri, care a devenit insuportabil. Noi nu ne dorim anarhie, ne dorim să mergem acasă şi să încheiem acest lucru, dar cred că trebuie stabilite aceste comisii de lucru nu doar la Ministerul Agriculturii. Din păcate, Ministerul Finanţelor şi celelalte instituţii la care s-au făcut cerinţe nu au venit, ca şi dvs., cu măsuri concrete. Cred că este de dorit pentru ca aceşti oameni să poată să încheie acest protest şi să poată fi formate acele comisii de lucru să se vină cu un calendar concret şi elocvent ca această societate aruncată în aer să intre în normalitate. Ne dorim din toată inima ca acest Guvern şi viitoarele guverne care vor veni în România să ţină cont că aceste probleme trebuie semnalate şi rezolvate cu termene clare, cu un calendar bine definit de legalitate”, a adăugat liderul fermierilor protestatari.
În ședința de Guvern de joi, au fost adoptate actele normative care au rezolvat cererile protestatarilor, cele care puteau fi finalizate în acest termen scurt. Au fost adoptate orodonanțele de urgență privind ajutoarele de secetă, permisele de conducere pentru tractoare și ajutorul Ucraina.