Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala „Războiul mut” de la Casa Unirea

„Războiul mut” de la Casa Unirea

de L M

Fără ieșiri „la rampă”, lucrurile la Casa Unirea se mișcă, dar nu ca să se facă treabă, iar producătorii români să aibă un loc unde să-și vâdă marfa. Se pare că între conducerea executivă și Ministerul Agriculturii, care este unicul acționar al societății, s-a iscat un conflict, nedeclarat de niciuna dintre părți. Cert este că, la ora actuală, Ministerul Agriculturii a trimis Corpul de Control la firmă, dar a reușit să finalizeze, într-un timp record, procedura de selecție pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație. Până acum, un singur post a fost ocupat, după o procedură demarată în 2021 și finalizată abia aproape doi ani mai târziu, în 2023.

„Situaţia nu este una bună. În momentul de faţă am trimis Corpul de Control la Casa Unirea”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, marți, 16 ianuarie 2024, la finalul discuţiilor cu asociaţiile din sectorul bovin, informează Agerpres. Aştept raportul şi bineînţeles că voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atât de Consiliul de Administraţie cât şi de AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor) să transmit Corpul de Control către Casa Unirea”, a spus Barbu.

„Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA şi CA mi-au adus la cunoştinţă, am trimis Corpul de Control şi sigur voi lua măsurile cele mai dure, dacă sunt nereguli, inclusiv transmiterea către autorităţile competente de control din România”, a adăugat Barbu.

Deşi în momentul de faţă Casa Unirea este viabilă economic pentru că are profit, Barbu a subliniat că rolul Casei Unirea este de a integra fermierii.

„Casa Unirea are profit foarte mic în prezent, dar rolul ei este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier care este aici în zona de bivoli, că are marfă pe stoc de aproape un milion de euro, brânză de bivoliţă. De aceea l-am rugat miercuri dimineaţa să vină la Ministerul Agriculturii, pentru că rolul nostru, al Ministerului Agriculturii – cine n-a înţeles, conducerea Casei Unirea – este integrarea fermierilor, nu să facem intermediere. Lucrul acesta va ieşi în raportul Corpului de Control şi vă asigur că această societate, Casa Unirea, va fi una din cele mai performante din ţară în perioada următoare. Pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume şi fructe, vrem să facem nişte zone tampon pentru zootehnie, vorbim de sectorul ovin, de a colecta tot ceea ce înseamnă animale, berbecuţi, pentru că societatea trebuie să aibă contracte directe cu ţările arabe. Ne dorim ca marfa pe care fermierii noştri o produc să fie plătită pe loc, o dată ce intră în aceste centre, iar Casa Unirea are rolul de a încheia contracte şi de a încasa bani cu ţările arabe”, a explicat demnitarul.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Magazin versus depozit

Scindarea între conducerea executivă și minister s-a manifestat public la jumătatea lunii decemrie 2023, când a fost deschis magazinul „Casa Unirea”, de la marginea Bucureștiului, din Afumați, unde se află o platformă comercială. La acel eveniment nu au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, cel mai notabil vizitator fiind George Simion, președintele AUR.

La acea vreme, directorul firmei susținea că statul nu a cheltuit niciun ban pentru magazin, fiind vorba de o asociere, în timp ce a fost creat un spațiu unde fermierii români își pot desface mărfurile. E drept că nici magazinul nu era plin numai cu marfă româneasca, la inaugurare fiind chiar și sare din import.

Se pare că ideea nu a fost pe placul ministrului, care are altă viziune cu privire la modul în care pot fi ajutați fermierii să-și vândă produsele. Ministrul Agriculturii vrea depozite pentru ca agricultorii să aibă unde depozita produsele. Și, plin de avânt, a prezentat în toamnă modele și chiar amplasamentul unui depozit. Numai că astfel de investiții nu se pot face fără licitații și studii de fezabilitate, astfel că mesajele demnitarului erau cam fără acoperire legală.

Inaugurarea magazinului s-a lăsat cu decizia AGA ca, în fiecare zi, conducerea executivă să prezinte demersurile pentru recuperarea creanțelor.

CA pentru 3 angajați

Pe de altă parte, nici Ministerul Agriculturii nu a stat degeaba. În cele din urmă, Casa Unirea are Consiliu de Administrație, chiar dacă are doar vreo 3 angajați.

Ca orice companie cu acționariat de stat, Ministerul Agriculturii a trebuit să organizeze o procedură de selecție pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație, cinci la număr. Prima rundă a demarat în 2021 și aproape 2 ani mai târziu, în 2023, s-a terminat cu desemnarea unuia dintre cei cinci, pentru că ceilalți nu au avut atâta răbdare.

Runda a doua a fost mai operativă, chiar dacă a avut nevoie de „prelungiri”. În toamna anului trecut, a fost lansată o nouă procedură de selecție pentru completarea celor 4 posturi rămase vacante. Neașteptat, în noiembrie 2023 a mai fost nevoie de o „reluare” a procedurii pentru că un post nu fusese ocupat. În 10 zile s-a rezolvat.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.