Ministerul Agriculturii vrea să impună, prin lege, un adevărat moratoriu privind creditele și contractele de leasing ale agricultorilor afectați de seceta pedologică din 2023. Amânarea plății creditelor și a ratelor de leasing ar urma să fie valabilă până la sfârșitul lui 2024, dar pe banii agricultorilor, care ar trebui să-și recalculeze datoriilor, cu dobânzi în plus pentru perioadele când nu au achitat ratele. Se pare că băncile și firmele de leasing nu au fost întrebate dacă sunt de acord cu această măsură unilaterală, mai ales că noul act normativ ar avea prevederi care intervin în contracte comerciale. Inițiatorii susțin că se respectă Constituția pentru că seceta pedologică de anul trecut face parte din categoria evenimentelor care permit „restrângerea unor drepturi”.
Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023. Prin acest act normativ, pentru contractele de creditare și de leasing „obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024”.
„Măsura (…) se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică. (…) Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare”, precizează proiectul de OUG.
Totuși, această amânare poate interveni în urma solicitării pe care o face potențialul beneficiar creditorului. Solicitarea va trebui „însoțită de declarația pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului”, potrivit proiectului de OUG. Iar imposibilitatea de plată ar fi trebuit să apară ca urmare a veniturilor mici generate de producții agricole vegetale reduse, a evoluției negative a prețurilor produselor agricole vegetale pe piață în anul 2023, imposibilității valorificării stocurilor de producție pe fondul unor fluxuri comerciale de produse similare din Ucraina urmare războiului declanșat de Rusia, la prețuri mult mai reduse, rentabilitate economică redusă sau chiar producție pe pierderi, datorate creșterii prețurilor la resursele materiale agricole în anii 2022 și 2023.
Pe de altă parte, creditorul va trebui să verifice cererea datornicului fermier și va trebui să răspundă în cel mult 30 de zile.