Acasă Focus Agricol Producție record de grâu în India, de 114 milioane tone

Producție record de grâu în India, de 114 milioane tone

de A

Producția de grâu a Indiei este de așteptat să atingă un nou record de 114 milioane de tone în anul de recoltă în curs 2023-2024, cu o acoperire mai mare și cu condiția ca condițiile meteorologice să rămână normale, a declarat un oficial al Ministerului Alimentației.

Ultima etapă de semănat de grâu, principala cultură rabi (de iarnă), este în desfășurare și va continua și săptămâna aceasta, scrie publicația The Indian Express.

Producția de grâu s-a situat la un record de 110,55 milioane de tone în anul de recoltă 2022-2023 (iulie-iunie), față de 107,7 milioane de tone realizate în anul precedent.

„Ne așteptăm ca suprafața totală cultivată de grâu să crească în acest an și, dacă clima este în regulă, producția va fi de 114 milioane de tone, asta ne-a indicat în mod informal Ministerul Agriculturii”, afirmă președintele Food Corporation of India (FCI) și directorul general Ashok K Meena.

Suprafața însămânțată cu grâu înregistrează, de asemenea, o creștere față de anul trecut. A existat un deficit de 1% în unele state, dar acesta va fi recuperat și în prima săptămână a lunii ianuarie, a spus el.

„Dacă acesta este nivelul de producție, suntem foarte încrezători că vom putea achiziționa mai mult decât e cererea și, de asemenea, stocuri suplimentare necesare pentru Schema de vânzare pe piață deschisă (OMSS) pentru anul viitor”, a menționat el.

 „Vom face tot posibilul să oferim prețul minim de sprijin (MSP) pentru toți fermierii. Din cauza vânzării pe piața deschisă, indiciile arată că prețurile s-au stabilizat și nu sunt mai mari decât anul trecut. Deoarece MSP-ul grâului este mai mare cu 7% decât anul trecut, sperăm că mulți fermieri vor fi dispuși să-și dea produsele către Food Corporation of India”, a spus Meena.

Anul trecut, achizițiile de grâu ale FCI au fost de 26,2 milioane de tone, mai mare decât necesarul anual de 18,4 milioane de tone. Grâul din acest an va fi gata pentru recoltat din aprilie.

FCI este agenția centrală care cumpără orez și grâu pentru a asigura fermierilor un preț minim de suport și care distribuie cerealele gratuit către 81 de milioane de oameni săraci prin magazinele de rație. De asemenea, folosește surplusul de cereale prin Schema de vânzare pe piață deschisă pentru a crește disponibilitatea internă și a verifica prețurile.

Potrivit FCI, 5,9 milioane de tone de grâu au fost vândute pe piața liberă prin licitație electronică săptămânală în cadrul OMSS din iunie 2023, ceea ce a contribuit la stabilizarea prețurilor cu amănuntul.

„Nu a existat aproape nicio creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul la grâu”, a spus președintele FCI, adăugând că Schema de vânzare pe piață deschisă pentru grâu va continua doar până pe 15 martie.

Cu toate acestea, în cazul orezului, există „desigur o creștere a prețurilor vizibilă pe piața liberă, dar doar faptul că punem la dispoziție cantități uriașe de orez prin OMSS, sper că și prețurile nu vor crește substanțial”, el a spus.

FCI folosește surplusul de cereale alimentare de 15,6 milioane de tone pentru a interveni pe piață pentru a stabiliza prețurile a două mărfuri cheie.

„Intervenția noastră pe OMSS a ajutat la stabilizarea prețurilor acestor două mărfuri. Orezul și grâul fiind o parte importantă a coșului IPC, am spera că inflația legată de alimente va fi controlată la maximum posibil”, a adăugat el.

FCI a procurat până acum 31,1 milioane de tone de orez în sezonul de comercializare 2023-2024 (septembrie-octombrie), în timp ce ținta stabilită de guvernele statelor este de 52,1 milioane de tone.

În ceea ce privește orezul, achizițiile au fost de 46,4 milioane de tone până în acest an, mai puțin decât 53,4 milioane de tone în perioada similară cu un an.

„Un motiv pentru achiziții mai mici este că prețurile orezului pe piața liberă sunt, de asemenea, foarte mari. Celălalt motiv este că ritmul achizițiilor a fost lent în state precum Telangana, Chhattisgarh și Madhya Pradesh, din cauza alegerilor”, a spus el.

Cu toate acestea, este posibil ca achizițiile să se înceapă în viitor, atunci când statele sunt pe cale să anunțe bonusuri pentru fermieri, a spus el.

În Bengalul de Vest și Uttar Pradesh, achizițiile de orez sunt lente, deoarece prețurile pieței deschise în acest an rămân ridicate, a adăugat el. Șeful FCI a mai spus că „nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la disponibilitatea orezului pentru tampon”, deoarece cantitatea de orez procurată până acum este suficient de bună pentru a îndeplini cerințele schemelor de bunăstare.

„Necesarul anual de orez pentru menținerea unei cantități tampon pentru a îndeplini toate schemele de bunăstare este de 40-41 de milioane de tone. Sunt pe cale să îndeplinesc cerința”, a spus șeful FCI.

În sezonul de comercializare 2022-2023, FCI cumpărase 56,9 milioane de tone de orez.

Potrivit FCI, stocul total de cereale alimentare era de 34,4 milioane de tone la 1 ianuarie.

Aproximativ 32,8 milioane de tone de orez sunt măcinate, ceea ce va duce stocul total la 67,2 milioane de tone.

Cu privire la fondurile necesare pentru efectuarea achizițiilor, șeful FCI a spus: „Până acum, fluxul de fonduri din subvenția alimentară este extrem de confortabil. În acest moment, nu există niciun împrumut pe termen scurt cu FCI.”

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.