Importurile de făină și zahăr din Ucraina vor fi supuse restricțiilor impuse și importurilor de grâu, a decis Guvernul în ședința sa joi, 28 decembrie 2023. Măsura este valabilă până la jumătatea anului viitor, ca pentru toate produsele ucrainene supuse regimului de autorizare pentru importul în România, pentru că a fost prelungit termenul de aplicare a acestui regim de autorizare.
Guvernul a aprobat, în ultima sa ședință, modificarea și completarea OUG nr. 84/2023 prin care s-a instituit un mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Prin noul act normativ au fost vizate importurile de făină de grâu sau de meslin și de zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă, printre produsele agricole care fac obiectul importului din Ucraina. În consecință, a fost adaptată și lista categoriilor economici care pot efectua importuri de astfel de produse, respectiv operatorii din industria morăritului și cei din industria zahărului.
„Aplicarea OUG nr. 84/2023 a fost prelungită de la 31 decembrie 2023 până 30 iunie 2024”, precizează comunicatul.
„Ordonanța de Urgență urmărește stabilirea unor măsuri temporare de instituire a unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, pentru a atenua repercusiunile negative imediate în sectorul producției primare și al procesării, în vederea reducerii dezechilibrelor economice create, cât şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă”, completează documentul. Inițial, pe lista produselor supuse regimului de autorizare la import au figurat grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea soarelui. Iar importurile pot fi făcute doar de agenții economici care se ocupă cu fabricarea uleiurilor şi grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creşterea animalelor.