Prognozele pentru primul trimestru din 2024 arată o cantitate mai mare de precipitaţii decât de obicei în ţări din sudul continentului, precum Peru şi Ecuador, dar şi în Mexic, concomitent cu condiţii de secetă în Brazilia, Guyana şi Surinam.
Perioada actuală de secetă din America Centrală va dura doar până la finalul anului curent.
Raportul subliniază totodată că agricultura, care include cultura plantelor, creşterea animalelor, exploatarea pădurilor şi pescuitul, este deosebit de vulnerabilă având în vedere că acest sector poate absorbi 26% din pierderile economice în perioada condiţiilor de vreme extremă şi până la 82% în timpul secetelor.
Specii importante de peşti cum ar fi anşoa şi tonul de pe coasta nordică a statului Peru şi din sudul Ecuadorului sunt în special expuse în faţa riscurilor, se mai spune în raport.
Pescarii din Ecuador au raportat o scădere de 30% în capturile lor de ton începând cu luna februarie, precizează raportul.
Fenomenul meteorologic El Nino şi tiparul opus, La Nina, au afectat producţia de recolte cheie cum ar fi grâul, orezul şi porumbul în America Latină, care sunt extrem de dependente de materii prime.
Condiţiile extreme determinate de El Nino afectează regiunea, care se confruntă simultan şi cu efectele schimbărilor climatice, precum valuri de caniculă, se mai spune în raport.
FAO afirmă că a lansat un plan pentru a mobiliza resurse financiare destinate comunităţilor vulnerabile din mai multe ţări afectate de vremea extremă.