Ministerul Agriculturii a elaborat proiectul de act normativ prin care se introduc licențele de import de cereale din Ucraina și Republica Moldova. România, alături de alte 4 state din regiune, au resimțit puternic impactul negativ al importului de cereale din Ucraina, realizat la prețuri mult mai mici decât piețele locale, în contexul războiului din această țară. România a ales ca importul să fie unul bine controlat și permis numai firmelor care chiar folosesc aceste cereale în procesul de producție. Interesant este faptul că măsura este aplicabilă și importurilor din Moldova, semn că cerealele ucrainene erau dirijate și pe acolo.
Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova. Actul normativ se referă la importul de grâu și meslin (codul NC 1001), porumb (codul NC 1005), semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate (codul NC 1205), și semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate (codul NC 1206).
„Produse agricole (…) pot fi importate numai pe bază de autorizație de import, de către operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României”, se arată în proiectul de OUG. Pe de altă parte, aceste cereale pot fi importate numai dacă sunt folosite fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; creșterea animalelor.
Prin OUG se introduc condiții stricte de import, mai exact în ceea ce privește verficarea acestora, astfel încât cerealele să ajungă la cei stabiliți prin act normativ, nu pentru comerț. ANAF va trebui să verifice stocurile solicitanților de cereale ucrainene și moldovenești; Ministerul Agriculturii va calcula necesarul de consum pe 6 luni pentru producția firmelor beneficiare de licență de import; ANSVSA va verifica efectivele de animale pentru cei care vor cereale pentru hrana animalelor și va calcula consumul pe 6 luni; firmele vor furniza probe din produsul agricol importat ce vor fi analizate de ANSVSA. În urma acestor verificări, Ministerul Agriculturii va emite autorizația de import cu cantitatea ce poate fi importă.
Prin OUG, se instituie și sistemul de licențiere, fiind stabilite inclusiv formularele ce trebuie completate.
„ Operatiunile de import de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova efectuate fără drept, constituie contravenție/infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau amendă de la 50.000 lei la 200.000 lei. Pe lângă sancţiunile stabilite la alin. (1) se aplică şi sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a dreptului de a solicita emiterea de alte autorizații de import, potrivit prevederilor prezentei Ordonanțe de urgență, pe o perioadă de maximum 6 luni”, se stabilește prin proiectul de act normativ. Sancțiunile sunt constatate și aplicate de către reprezentanții cu atribuții de supraveghere şi control vamal.
Până pe 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a interzis importul celor 4 tipuri de cereale în România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, ca măsură de protecție. Fermierii din aceste țări au fost grav afectați de invazia cerealelor ucrainene, la prețuri mult inferioare, în urma declanșării războiului în Ucraina. După această dată, ministrul român al Agriculturii a convenit cu omologul său ucrainean introducerea acestor licențe de export/import de cereale pentru ca piața românescă să nu mai fie perturbată, în condițiile în care majoritatea cerealelor ucrainene sunt exportate prin România.
Termenul asumat pe cei doi demnitari pentru punerea la punct a acestui sistem de licențiere a fost de o lună, termen ce expiră pe 18 octombrie. Fermierii români au dat acest răgaz, anunțând că vor trece la proteste puternice, dacă nu se rezolvă problema.