Agricultorii vor beneficia de noi subvenții, unele finanțate și din bani europeni, ca măsură de sprijin în contexul războiului din Ucraina. Guvernul a aprobat, în ultima sa ședință, o subvenție de 2 lei/l de motorină folosită la lucrările agricole, fără să fie nevoie de facturi; doar în baza cererii unice de plată pe anul 2022. Progamul Tomata va beneficia de buget majorat, iar Programul Investalim are șanse să pornească, pentru că au fost adoptate criteriile de implementare.
Am propus astăzi, în Guvern, și au fost adoptate trei acte normative, hotărâri de guvern, în sprijinul fermierilor români și a producției românești, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, la conferința după ședința de Guvern.
„Primul act se referă la un sprijin de urgență pe care îl acordăm fermierilor din sectorul vegetal, care au avut mari dificultăți în valorificarea producției obținute în anul 2022, în contextul războiului din Ucraina, din cauza importurilor de cereale”, a spus Barbu. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022, în lucrările agricole. De acest sprijin beneficiază toți producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru cel puțin un hectar cultivat de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță. Grantul se stabilește la un cuantum de 78 de litri de carburant per hectar.
„Este pentru prima dată când acordăm un astfel de sprijin, pe motorina folosită în agricultură pentru toți fermierii, indiferent de forma de organizare. În total, de acest sprijin vor beneficia peste 360.000 de fermieri. Bugetul total pentru această schemă de ajutor de stat este de aproximativ 305 milioane lei. Banii se asigură atât din fonduri europene, din fondul de sprijin în contextul Ucraina, cât și din bugetul național. Mai exact, fonduri europene sunt cele 29,7 milioane euro acordate de Comisia Europeană României, pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, iar restul de 31,9 milioane euro vin din bugetul național. În plus, prin adoptarea acestui act normativ, o parte importantă dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 lei pe litru de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, a ținut să precizeze ministrul Agriculturii.
„Tomata” extinsă
Seria subvențiilor a continuat cu Programul Tomata, pentru care a fost adoptată o hotărâre de Guvern prin care se aduc unele „îmbunătățiri”. „În primul rând, hotărârea include suplimentarea bugetului pentru tomatele din ciclul 1, cu aproximativ 65 milioane lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producția de tomate din ciclul 1. Bugetul crește, așadar, de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei”, a anunțat ministrul.
Potrivit acestuia, s-a ajuns la un număr record de beneficiari în acest an, aproape 22.088. „Prin această decizie, aprobăm astăzi beneficiarii eligibili din Programul Tomata și vom sprijini cu suma de 3.000 euro pentru mia de metri pătraţi cultivați cu tomate în spații protejate. De asemenea, prin acest act normativ asigurăm și finanțarea pentru fermierii ce se vor înscrie în programul pentru 2023-2024 și vor primi 1.000 euro pe mia de metri pătraţi cultivați cu tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac și ceapă verde”, a mai spus Barbu.
Condițiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ nu au fost modificate față de anul trebuie anterior. „Fac precizarea că, în actul normative, am stabilit ca perioadă de valorificare a producției să fie 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, astfel încât să asigurăm prezența pe piața legumelor românești cât mai mult timp și să oferim fermierilor timp suficient să-și valorifice producția”, a precizat ministrul Agriculturii.
Bugetul pentru asigurarea finanțării pentru beneficiarii programului, ce se va derula în perioada 2023-2024, este de aproximativ 110 milioane lei.
Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că Programul Tomata este unul de succes. De la debutul programului, în 2017, și până în prezent, s-au înregistrat aproximativ 114.000 de fermieri beneficiari ai programului, care au primit un sprijin cumulate aproape 1,4 miliarde lei. Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg per cap de locuitor per an în 2016, la 45,1 per locuitor pe cap în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS. Producția internă a crescut cu 20% în timp ce importurile au crescut, în aceeași perioadă, cu doar 9%. Exportul de tomate românești a crescut de aproape patru ori.
„Ca ministru al agriculturii, consider că este momentul să venim cu o completare pentru acest program, care să asigure prezența pe piață a legumelor românești tot timpul anului, astfel încât să diminuăm cât mai mult importurile. Avem 170 de milioane de euro alocate prin Planul național strategic pentru modernizarea serelor și spațiilor protejate, astfel încât fermierii să poată investi în sistemele de încălzire. Lucrăm deja la ghidurile necesare pentru implementarea acestui sprijin, astfel încât acestea să fie lansate până la finalul lunii octombrie”, a precizat ministrul.
Programul Investalim
Cea de a treia hotărâre adoptată de Guvern se referă la Programul Investalim. „În acest act normative, sunt detaliate modalitatea de acordare a sprijinului de stat, condiții generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi și calitativi ai investiției, criteriile de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitate, precum și regulile privind menținerea investiției finanțate. Prin Programul Investalim creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și apoi să fim nevoiți să importăm produse alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii. Bugetul Programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, adică aproximativ 148 de milioane de euro anual.
„Domeniile care prin această schemă vor fi construite unități de procesare sunt exact cele care în România acum înregistrează un deficit comercial: prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe și legume, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii și fabricarea zahărului. Intrăm în linie dreaptă cu acest program extrem de important pentru producția românească, iar până la jumătatea lunii octombrie se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor”, a completat minisrul Agriculturii.