Domeniile Ostrov, cel mai mare producător de fructe din Sud-Estul Europei, este deja în plină campanie de recoltare a fructelor de vară. Livezile sunt situate în zona viticolă și pomicolă Domeniile Ostrov – Terasele Dunării. Domeniile Ostrov are în portofoliu și suprafețe de livezi cu FRUCTE DE OSTROV după cum urmează: cireșe, piersici, nectarine, prune, nuci, gutui și kiwi.
Odată cu schimbările climatice care se resimt la nivelul planetei și care au afectat România, zona Ostrov beneficiază acum de un regim climatic aproape mediteraneean similar cu Nordul Greciei și al Italiei, de aceea, în acest areal crește fără probleme și kiwi-ul.
”Vremea nefavorabilă a afectat producția de cireșe din 2023, anul acesta fiind mai mică cu 10% față de 2022. Pe de altă parte, datorită investițiilor în tehnologie și în îngrijirea pomilor, agronomii estimează recoltarea a 500 tone de cireșe de Ostrov în 2023. Pentru fiecare fruct care iese pe porțile livezilor de la Domeniile Ostrov se estimează o producție aproximativă la hectar, după cum urmează: caise – 18 tone la hectar; cireșe – 7,5 tone la hectar; piersici – 25-30 tone la hectar; nectarine – 27-30 tone la hectar; prune – 20 de tone la hectar; până la finalul campaniei de recoltare”, anunță compania.
Pe suprafețe mai mici, dar importante pentru piața românească, gutuii oferă aproximativ 12 tone la hectar și nucii vor avea 6 tone la hectar.
Domeniile Ostrov deține aproximativ 250 de hectare de livezi de-a lungul cursului Dunării după cum urmează: peste 110 tone de piersică și nectarine, aproximativ 70 de hectare de cireșe, peste 25 hectare de prune, aproximativ mai mult de 5 hectare de gutui, circa 25 de hectare de caise, aproximativ 20 de hectare de nuc și 2 hectare de kiwi.
Una dintre investițiile tehnologice și de îngrijire a pomilor, care a redus costul forței de muncă de până la 5 ori este platforma pentru livadă, destinată recoltării fructelor, tăierii ramurilor, îngrijirii și a altor acțiuni desfășurate în partea superioară a pomilor fructiferi.
”În 8 zile terminăm la cireșe recoltatul, în funcție de temperatură. Am recoltat cu oameni din toată România – din Botoșani, Brașov sau Mureș. Recoltăm manual și cu platforme de cules, deci oamenii nu mai stau pe scări. Toate fructele se recoltează în 2-3 mâini. Deci pot spune cu mâna pe inimă că aceste fructe sunt sănătate pură și made in Romania” declară Marius Comșa, director inginer agronom.
Culesul caiselor a început pe 8 iunie și se estimează finalul pe 1 septembrie, în cazul piersicilor culesul a început cu 2 zile mai târziu pe 10 iunie, dar finalul este estimat pe 1 octombrie, soiurile intensive fiind: rebus, luciana, nectarrein și nectagad. Cultivarea intensivă înseamnă că sunt între 740 și 1.450 de pomi la hectar, montați pe spalieri de 4.20 m înălțime.
Fructele recoltate de pe suprafețele de la Domeniile Ostrov și vândute prin Organizație de producători Hortifruct se găsesc în rețelele de precum Lidl și Kaufland, dar și în toate piețele tradiționale din țară. Datorită certificatelor de Global Gap obținut pe întreaga producție de fructe.
”Strugurii de masă sunt superbi în acest moment, 2023 este unul dintre cei mai buni ani pentru acest sortiment. Din aproximativ 200 hectare de struguri de masă avem: 120 hectare de struguri roșii ”Moldova”, 70 de hectare de struguri albi ”Victoria” (aceștia sunt struguri românești cu boabe mari, cilindrici de până la 750 de grame pe ciorchine, în plus este cel mai rezistent soi la păstrare și transport) și 20 hectare de struguri albi ”Italia”, declară Marius Comșa, director inginer agronom.
Domeniile Ostrov estimează că recoltarea strugurilor de masă va începe pe 1 august, cu o producție excelentă, între 25 și 35 de tone la hectar, deoarece au fost precipitații suficiente, cu peste 20% mai mari de media anuală normală.
Domeniile Ostrov promovează consumul de fructe atât în media cât și în parteneriat cu pilotul de karting Cristian Velciu. La 13 ani, Cristian este deja dublu campion al României și pune succesele sale și pe seama alimentației corecte, a consumului de fructe și legume sănătoase de la producătorii români distribuiți de Domeniile Ostrov și de Organizația de producători Hortifruct.
Sloganul sub care s-a parafat colaborarea este ”Fructe pentru Campioni!”.
Organizația de producători Hortifruct colaborează cu marile lanțuri de magazine precum, de exemplu Lidl sau Kaufland, dar are desfacere și către micii distribuitori care livrează produsele în piețele tradiționale din România.
Livrările de legume și fructe românești estimate către Lidl și Kaufland pentru un an calendaristic depășesc 18 mii de tone.
Organizația mai are în portofoliu și comercianți ai fructelor și legumelor precum căpșuni (10 hectare), pepeni și dovleci (40 hectare), legume de câmp și legume de seră.