Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Ipocrizia CE: bani ori pentru secetă, ori pentru importuri din Ucraina

Ipocrizia CE: bani ori pentru secetă, ori pentru importuri din Ucraina

de L M

În cele din urmă, Comisia Europeană a deblocat cele 100 de milioane pe care cele 5 țări, printre care și România, le vor primi pentru a compensa pierderile înregistrate de fermieri din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina. Numai că acest ajutor a devenit disponibil numai atunci când tot Comisia a aprobat și un alt ajutor, de 330 milioane de euro, pentru susținerea fermierilor afectați de fenomene meteo nefavorabile și prețuri mari la inputuri. Numai că cele 5 state au fost excluse de la acest ajutor, de parcă acolo nu au fost aceleași condiții nefavorabile. De exemplu, în România, seceta a înjumătățit recolta de porumb, dar nu primește nimic.

Ministerul Agriculturii anunță că „România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piață”. Ce nu spune Ministerul Agriculturii este că, în același timp, toate celelalte 22 de state membre vor beneficia de 330 milioane de euro, pentru compensarea fermierilor afectați de „evenimente climatice nefavorabile, costuri ridicate ale inputurilor și diverse probleme legate de piață și comerț”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Cât privește compensațiile se urmează să fie primite de țara noastră, acestea vor fi în cuantum de 29,73 milioane de euro și fac parte din cel de-al doilea pachet de sprijin, primul fiind în valoare totală de 56 milioane de euro, dar care a generat proteste din partea România pentru suma mică primită. Astfel, Bulgaria va primi 9,77 milioane de euro, 15,93 milioane de euro pentru Ungaria, 39,33 milioane de euro pentru Polonia, marele „câștigător”, și 5,24 milioane de euro pentru Slovacia.

„În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare”, precizează comunicatul Ministerul Agriculturii. Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci țări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiția ca plățile să nu distorsioneze piața sau să producă supra-compensații, iar plățile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.

„Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar țintește compensarea parțială a celor mai afectați fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăților directe, nivelul comerțului cu cereale și fluctuațiile aferente”, precizează comunicatul.

Până la cel târziu 30 septembrie 2023, cele cinci țări vor notifica CE cu privire la descrierea măsurilor care trebuie luate; criteriile utilizate pentru a determina metodele de calcul al ajutorului și justificarea repartizării ajutorului între fermieri; impactul preconizat al măsurilor în vederea compensării fermierilor pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina; acțiunile întreprinse pentru atingerea impactului preconizat al măsurilor; acțiunile întreprinse pentru evitarea denaturării concurenței și a supra compensării; prognoza pentru plățile cheltuielilor Uniunii defalcate pe lună până la 31 decembrie 2023; nivelul sprijinului suplimentar acordat; acțiunile întreprinse pentru a controla eligibilitatea fermierilor și pentru a proteja interesele financiare ale UE.

„Măsura își va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, completează comunicatul Ministerului Agriculturii.

Ajutor doar pentru seceta altora

„Comisia propune să mobilizeze fonduri suplimentare ale UE pentru fermierii din UE afectați de evenimente climatice nefavorabile, costuri ridicate ale inputurilor și diverse probleme legate de piață și comerț. Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane EUR pentru 22 de state membre”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Acest pachet de sprijin vine alături de cel destiat celor 5 state afectate de importurile masive de cereale din Ucraina.

Banii vor proveni din bugetul PAC. „Țările pot completa acest sprijin UE cu până la 200% cu fonduri naționale. Statele membre au împărtășit Comisiei evaluări ale dificultăților cu care se confruntă sectoarele agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre la următoarea reuniune a comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole”, precizează comunicatul. Cele mai mari fonduri sunt direcționate către Spania, peste 81 milioane de euro, din cauza secetei extreme. Chiar dacă, anul trecut, producția de porumb a României a fost înjumătățită de secetă, țara noastră nu a primit nimic de la CE pentru susținerea fermierilor afectați.

„Pe lângă acest sprijin financiar direct, Comisia propune să permită plăți în avans mai mari din fondurile PAC. Până la 70% din plățile lor directe și 85% din plățile pentru dezvoltare rurală legate de suprafață și animale ar putea fi disponibile fermierilor de la jumătatea lunii octombrie pentru a-și îmbunătăți situația fluxului de numerar. Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și modifica planurile strategice PAC pentru a redirecționa fondurile PAC către investiții care restabilesc potențialul de producție ca urmare a distrugerii culturilor, a pierderii animalelor de fermă și a clădirilor, mașinilor și infrastructurii deteriorate din cauza evenimentelor climatice nefavorabile. Modificările introduse de guvernele naționale în acest cadru nu ar fi luate în considerare în numărul maxim de amendamente admise. De asemenea, se acordă flexibilitate în implementarea programelor sectoriale pentru vin și fructe și legume. Acest lucru permite beneficiarilor să-și adapteze mai bine măsurile la situația actuală a pieței”, completează documentul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.