Cererile pentru subvențiile agricole 2023 pot fi depuse până la sfârșitul lunii mai, fără penalități, după cum a decis Guvernul în ședința sa de miercuri, 10 mai 2023. Prelungirile de termen nu prea sunt agreate de către autorități, astfel că această decalare de termen este una neobișnuită. Explicația oficială este că, din acest an, se aplică noi reguli pentru plățile directe, ceea ce necesită timp de acomodare atât pentru beneficiari, cât și pentru APIA. Numai că, în ultimul timp, angajații APIA au trecut la proteste din cauza grilei de salarizare, rămasă în urmă față de alte instituții din subordinea Ministerului Agriculturii.
Executivul a adoptat modificarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.
Mai exact, prin noul act normativ s-a stabilit extinderea perioadei de depunere a cererilor de plată, fără penalități, de la 15 mai la 31 mai 2023. „Această modificare a perioadei de depunere a cererilor de plată se impune datorită faptului că este primul an de implementare a unei politici noi, în care se aplică noi scheme de sprijin pentru care fermierii trebuie să opteze și să se asigure că va fi posibilă implementarea formelor de sprijin. Aceste măsuri vizează și fermierii înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, iar prezentele modificări sunt necesare în egală măsură și personalului APIA pentru înregistrarea la timp a tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic”, susține Executivul, într-un comunicat de presă.
În aceste condiții, noua HG (n.r. – nr. 422) a și fost publicată în Monitorul Oficial
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a ținut să precizeze că „cererile de plată pot fi depuse şi după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depășește data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin. Modificările la cererile de plată se depun fără penalități de întârziere până la data de 9 iunie inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse și după data de 9 iunie până cel târziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al APIA.
„Reamintim fermierilor care doresc să aplice pentru măsura 11 – agricultură ecologică de obligativitatea respectării termenului limită de 16 mai, inclusiv, până la care pot depune dosarele de înscriere în sistemul de agricultură ecologică pentru anul 2023, conform prevederilor Ordinului nr. 45 din 25.02.2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activității operatorilor/ grupurilor de operatori in agricultură ecologică”, completează comunicatul APIA.