Acasă Focus Agricol Daea spune că România nu face exces de consum de pesticide

Daea spune că România nu face exces de consum de pesticide

de A

Ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea a participat marți, 25 aprilie 2023, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Luxemburg. Pe ordinea de zi a reuniunii s-au regăsit teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din țara noastră, precum: situația piețelor agricole în urma invadării Ucrainei, planurile strategice ale PAC, oportunitățile bioeconomiei în contextul provocărilor actuale, agricultura carbonului.

Pe baza informațiilor furnizate de Comisie și de statele membre, Consiliul va face un bilanț al situației pieței produselor agroalimentare în UE, cu accent pe impactul războiului din Ucraina.

În urma comunicărilor din partea Comisiei, miniștrii vor desfășura o dezbatere de orientare cu privire la aspectele agricole și forestiere ale propunerii de regulament referitoare la certificarea eliminărilor de dioxid de carbon.

”Alături de celelalte șapte state semnatare, România se pronunță pentru menținerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor și a produselor vegetale. Scopul esențial al produselor de protecție a plantelor este de a menține un nivel ridicat al producțiilor agricole. România este un exportator important pe piețele terțe și are tot interesul ca producția agricolă națională să respecte Standardele Internaționale pentru Măsuri Fitosanitare. România este, de asemenea, statul membru cu cea mai mică cantitate de substanță utilizată la unitatea de suprafață. Față de media europeană de 2,2 kg/ha, România folosește doar 0,64 kg/ha. O reducere cu 35% ar afecta nivelul nostru de producție, ceea ce poate să ducă, de asemenea, la falimentul multor fermieri.  Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere, România fiind țara care nu face exces de consum de pesticide, ci, dimpotrivă, poate fi considerată un reper.  De aceea, considerăm că reducerea proporțională nu este o soluție”, a spus Daea.

De asemenea, acesta a mai spus că nu se poate concepe obținerea unei producții ridicate fără a se ține seama de atacul plantelor de cultură de către boli și dăunători.

”Apreciem efortul făcut de Comisie privind studiul prin care să cunoaștem situația si opțiunile noastre în ceea ce privește introducerea, producția, evaluarea, comercializarea și utilizarea agenților de biocontrol nevertebrați pe teritoriul Uniunii europene. Utilizarea acestor agenți ar putea constitui o modalitate de scădere a inputurilor agricole, în speță a pesticidelor chimice, dar trebuie să cunoaștem ce avem de făcut în situații concrete, ținând cont de încrederea în utilizarea unor astfel de agenți de control, de înțelegerea posibilelor efecte pe termen lung și, nu în ultimul rând, de  o analiză cost-beneficiu a acestui tip de produse”, adaugă ministrul.

Cunoscută fiind mărimea pieței privind acești agenți de biocontrol, pentru dimensionarea corectă a pieței de agenți nevertebrați, trebuie să fie intensificate investițiile în cercetare, consideră Daea.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.