Agricultori români și bulgari au decis să protesteze împreună împotriva lipsei măsurilor pe care Comisia Europeană ar trebui să le ia ca să-i protejeze împotriva efectelor negative ale importurilor masive de cereale. Primii au fost bulgarii, care au protestat la vămile comune cu România. Fermierii noștri se pregătesc pentru ziua de 7 aprilie. Proteste de amploare nu au mai fost de la sfârșitul anului 2015, când ciobanii au luat cu asalt porțile Parlamentului.
Asociația Națională a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria și Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) au convenit un program de proteste comune. În Bulgaria acținile au fost stabilite pentru 29, 30 și 31 martie 2023 la punctele de frontieră cu România din orașele Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. În România, protstele vor fi pe 7 aprilie, în diferite puncte de frontieră, Portul Constanța și București, se arată într-un comunicat de presă al FAPPR.
De fapt, principala revendicare a fermierilor din cele două state se rezumă la eliminarea României și Bulgariei din regulamentul european privind concesiile comerciale acordate Ucrainei. „În ceea ce privește situația critică de pe piețele noastre de cereale, reprezentanții organizațiilor agricole din Bulgaria și România solicită insistent Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a exclude cele două țări afectate din Propunerea de Regulament privind liberalizarea temporară a schimburilor comerciale care completează concesiile comerciale aplicabile produselor ucrainene în cadrul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte”, precizează comunicatul.
Solicitarea fermierilor a plecat de la faptul că, de la aplicarea concesiilor, s-a înregistrat deteriorarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli bulgari și români, ca urmare a liberalizării comerțului cu bunuri agricole cu Ucraina. În acest fel, s-a ajuns la o situație problematică în sectorul agricol; „fermierii se confruntă cu amenințarea reală a falimentului în masă, cu incapacitatea să plătească chirii și datorii semnificative între companii”, arată documentul.
S-a ajuns la lipsa activității obișnuite de piață din partea comercianților pentru achiziționarea de cereale și plante oleaginoase bulgare și românești, care a condus la prețuri de piață, în ultimele luni, ale tuturor cerealelor și semințelor oleaginoase cultivate în masă ce nu acoperă costurile suportate pentru producerea lor. Depozitele producătorilor de cereale sunt pline de produse agricole cu aproape două luni înainte de recoltă. Drep consecință, se înregistrează blocarea pieței locale prin importul intensiv de cereale și oleaginoase din Ucraina și a imposibilității de a realiza producția de cereale și oleaginoase din Bulgaria și România. Chiar și în aceste condiții, cele două state vor beneficia de un buget extrem de redus al măsurii de sprijin de urgență elaborate pentru sectoarele cerealelor și oleaginoaselor din Bulgaria, Polonia și România, care nu va acoperi nici măcar parțial pierderile agricultorilor.