Fabrica de zahăr Luduș a trecu în proprietatea celor doi cumpărători, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache. Invitat în emisiunea “Agricultura O Șansă Pentru România”, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, Mihai Dimitriu, a spus care sunt pașii făcuți în achiziționarea fabricii, dar și oportunitățile pe care le au, în prezent, fermierii de a deveni acționari ai societății.
La începutul lunii, fabrica de zahăr Luduș a fost vândută de gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, către antreprenorii români Mihaela Neagu și Daniel Matache. Mihaela Neagu este director general al Best Achiziții, care a cumpărat în 2021 și Fabrica de Zahăr Bod, scrie Profit.ro.
„Există un memorandum încheiat de conducerea actuală a fabricii, prin care se menționează vânzarea de până la 45-49% către fermieri. Așadar, fermierii pot deveni acționari ai fabricii de la Luduș. De reținut, totuși, că acțiunile de astăzi nu se vor compara cu acțiunile de mâine, deoarece între timp se vor face investiții, se vor lua împrumuturi din bănci, iar activele vor avea altă valoare”, a anunțat Mihai Dimitriu.
El afirmă că, prin Ministerul Agriculturii, statul a avut cele mai bune intenții.
”Fostul ministru, Adrian Chesnoiu și apoi, Petre Daea, au continuat această idée, însă, achiziția trebuia să fie făcută prin Casa Unirea. Din păcate, din cauza istoricului Unirii, închisă -redeschisă, a fost tardiv pentru a reuși cumpărarea fabricii de la Luduș”, spune acesta.
Noii proprietari au și fabrica Zahăr Bod, care este în conservare deoarece nu vor reuși să strângă numărul rentabil de hectare cultivate pentru a porni activitatea pentru o fabrică de zahăr. Ei vor să facă contracte în Brașov și zona Mureș și Cluj și vor procesa la Luduș. Ei au intenții serioase de a investi și de a da de lucru celor 130 de angajați ai fabricii. Premisele sunt bune”, a subliniat Mihai Dimitriu.
Potrivit directorului executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, fabrica de la Luduș este „ la cheie”.
” Va solicita un remonte minor în perioada primăvară-vara. La nivel tehnologic și automatizare este la nivelul vest european deoarece francezii au investit în această fabrică”, afirmă Dimitriu.
Obiectivele imediate sunt legate de contractarea cât mai urgentă a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr Noii proprietari au estimat că în maximum 10 zile să încheie contracte, iar sămânța să fie comandată astfel încât, în jur de 10 martie, să ajungă în România.