Acasă Stiri economiceComunicatii & IT Susținere pentru proiectul de digitalizare a tinerilor Agrinnovator

Susținere pentru proiectul de digitalizare a tinerilor Agrinnovator

de L M

Ministrul Agriculturii susține demersurile tinerilor din cadrul think tank-ului Agrinnovator, care promovează înființarea unei noi meserii în agricultură – cea de specialist în informatică agricolă. Întâlnirea acestora cu demnitarul vine după ce tinerii, la sfârșitul anului trecut, au mai avut întâlniri cu miniștrii Mediului și al Fondurilor Europene. Proiectul lor este destul de ambițios, având în vedere că vor și un program dedicat pentru 1.500 de persoane, evaluat la peste 100 milioane de euro.

Tinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură organizat de Clubul Fermierilor Români, s-au întâlnit, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, pentru a prezenta demnitarului viziunea lor privind digitalizarea fermelor, considerată extrem de importantă în condițiile de dezvoltare actuală.

„Propunerea noastră de politică publică urmărește să răspundă unei nevoi devenite tot mai proeminente la nivelul fermelor românești, și anume, deficitul de forță de muncă calificată capabilă să configureze și să utilizeze echipamentele digitale, care sunt tot mai prezente în ferme. Am înaintat Ministrului Agriculturii un concept unic, care se diferențiază de alte inițiative de formare profesională prin abordarea integrată și unitară a tuturor etapelor: selecția fermelor, recrutarea și pregătirea aplicată a tinerilor, alături de monitorizarea performanțelor obținute”, a explicat Răzvan Prelipcean, coordonatorul grupului Transformarea digitală a agriculturii din Agrinnovator.

Prin programul „Specialist în Informatica Agricolă (SIA)”, tinerii propun un nou concept de meserie, care să răspundă necesității de gestionare a soluțiilor digitale la nivel de fermă. Specialiștii în Informatica Agricolă ar avea nevoie de studii medii, alături de o pregătire suplimentară de 6 luni, în care să fie inițiați să utilizeze o gama largă de aplicații informatice și echipamente agricole de actualitate, se arată într-un comunicat de presă al Clubului.

„Noi, grupul Agrinnovator, venim cu o propunere de politică publică ce se numeşte <Specialist în informatică agricolă>. Având în vedere experienţa noastră, ne-am dat seama că ne-ar fi necesar să pregătim 1.500 de tineri, pasionaţi de digital, care să digitalizeze, targetăm noi cel puţin o mie de ferme, aceste o mie de ferme reprezentând masa critică care va duce către o transformare a agriculturii româneşti”, a declarat Alin Luculeasa, tânărul fermier din judeţul Vaslui, joi, la întâlnirea cu demnitarul.

Bugetul estimat de tineri este de 102 milioane de euro, împărțit pe trei componente: 15 milioane de euro pentru recrutare şi şcolarizare, 85 milioane de euro pentru suportul financiar la salarizare și 2 milioane de euro pentru costurile administrative de implementare a proiectului.

„Clubul Fermierilor Români susține entuziasmul și inițiativa acestui grup de tineri, Agrinnovator, care sunt promotorii conceptului de agricultură a viitorului, de agricultură 4.0. Mulți dintre ei au implementat deja sisteme digitale care să îi ajute în mai buna luare a deciziilor la nivel de fermă, însă au identificat o necesitate tot mai mare – cea a personalului calificat, capabil să gestioneze aparatura software și hardware din ferme. Este un proiect pentru România, este un proiect național, iar noi, Clubul, îl susținem ca obiectiv vital pentru viitorul sectorului”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale s-a declarat impresionat de propunerea, dar și progresul tinerilor în digitalizarea propriilor afaceri. „Vreau să vă felicit, în primul rând pentru că v-ați gândit la binele țării în crearea acestui grup de lucru, dar și pentru tot ce ați realizat în fermele voastre. Agricultura este influențată de foarte mulți factori, iar utilizarea instrumentelor digitale vă oferă, de cele mai multe ori, soluția, prin prelucrarea informațiilor obținute din câmp. Plec de aici cu o sarcină suplimentară, înțelegând atât demersul vostru, cât și misiunea mea”, le-a declarat domnul Petre Daea tinerilor fermieri.

În noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politică publică – programul Specialist în Informatică Agricolă pentru formarea capitalului uman specializat care să accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de mâine, crescând totodată numărului tinerilor implicaţi în sectorul agricol.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.