Comisia Europeană a trecut la verificarea articolelor care sunt folosite în industria alimentară și care conțin bambu. Rezultalele nu sunt dintre cele mai măgulitoare. S-au constatat fraude însemnate, mai ales că produse din plastic, cu conținut de bambus, erau catalogate ca fiind ecologice. Numai că acest „amestec” este o adevărată „bombă”, pentru că accelerează descompunerea plasticului, ceea ce poate prezenta risc pentru sănătate. La verificare au participat 21 de state membre; România nu.
Comisia Europeană, împreună cu Rețeaua UE de fraudă agroalimentară, a publicat rezultatele unei acțiuni coordonate de verificare a materialelor plastice care conțin bambus și vin în contact cu alimentele (FCM), se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. „Acțiunea urmărește să pună capăt importului, comerțului și publicității ilegale de articole din plastic vândute ca materiale pentru contactul alimentar, de exemplu vesela, care conțin bambus și alți aditivi neautorizați pe bază de plante”, precizează comunicatul.
„A fost un efort comun al Rețelei UE Agri împotriva fraudei alimentare și al autorităților vamale (prin DG Taxud). Majoritatea aditivilor pe bază de plante, inclusiv bambusul, nu au fost evaluați pentru siguranța utilizării lor în materiale plastice. Prin urmare, unele pot prezenta un risc pentru sănătate”, arată documetul. Potrivit acestuia, adăugarea de bambus la articolele din plastic FCM poate duce la degradarea accelerată a plasticului și la scurgerea formaldehidei și melaminei (substanțe utilizate la fabricarea plasticului) în alimente, uneori peste niveluri de siguranță. „Nu există un risc acut pentru sănătate din articolele care vin în contact cu alimentele, dar expunerea continuă la niveluri ridicate de formaldehidă și melamină are potențialul de a provoca probleme de sănătate. În plus, aceasta este o reclamă falsă și îi induce în eroare pe consumatori să creadă că cumpără articole ecologice”, punctează comunicatul.
Verificarea ce a stat la baza raportului s-a făcut pe parcursul unui an. Au fost identificate 748 de cazuri; un caz poate fi o respingere la frontieră, un control pe piață de către autoritățile competente sau un control asupra comerțului electronic, care duce la distrugerea, rechemarea sau scoaterea de pe piață a produsului în cauză. Dintre aceste 748 de cazuri, 644 au fost produse găsite pe piața UE, în timp ce 104 au fost mărfuri respinse la frontiera UE, majoritatea produselor ilegale provenind din China.
„Producătorii, importatorii și distribuitorii au fost obligați de către autoritățile statelor membre să retragă imediat articolele de pe piață”, a susținut Comisia Europeană, care a precizat că au fost luate și măsuri în cazul în care aceste produse fals etichetate ca fiind din bambus, în fapt din plastic, au ajuns la consumatori.
Comisia Europeană anunță că va sprijini în continuare țările UE pentru a se asigura că aceste produse nu mai sunt introduse pe piața Uniunii, completează comunicatul.