În 20 de ani, coșul zilnic de consum a crescut cu mai mult de 250%, dar acest aspect nu se reflectă şi în creşterea profitabilităţii, susține preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile. De altfel, statisticile prezentate de acesta la Gala Fermierilor organizată de Priaevents, la Târgu Mureș, arată un deficit comercial pronunțat în comerțul cu alimente.
„Tot timpul ar trebui să plecăm de la consum, de la consumul populaţiei. Agricultura înseamnă asigurarea siguranţei naţionale. În România, prin potenţialul pe care-l avem, putem asigura un trai cel puţin decent pentru 70-80 milioane de locuitori ai planetei. Trebuie să dezvoltăm o agricultură convenţională, iar aici am discutat despre fonduri europene, despre accesarea fondurilor, dar un lucru interesant, noi chiar facem în cadrul federaţiei analiza fondurilor din 2017 până acum privind impactul. Toate aceste fonduri trebuie să se reflecte asupra nivelului de trai. Din 2000 până astăzi, când discutăm, avem o creştere a coşului zilnic de peste 258%. Nu regăsim în creşterea profitabilităţii”, a declarat Nicu Vasile, președintele LAPAR, vineri, la Gala Priaevents, informează Agerpres.
Preşedintele LAPAR a prezentat, în cadrul discuţiilor care au precedat Galei Fermierilor, o statistică potrivit căreia România exportă cereale brute, animale vii şi materii prime şi importă carne procesată, lapte, legume, fructe, nutreţuri.
Potrivit datelor, la capitolul legume şi fructe, România exportă în valoare de 271,3 milioane de euro şi importă de 1,35 miliarde de euro, la carne şi preparate de carne exporturile sunt de 413,9 milioane de euro, iar importurile se ridică la 869,8 milioane de euro, un sold pozitiv întregistrându-se la animale vii (422,4 milioane euro export faţă de 179,2 milioane import), tutun brut şi prelucrat (730,5 milioane euro, faţă de 372,2 milioane) şi cereale şi preparate pe bază de cereale (export 2,172 miliarde euro, import 905,6 milioane euro), însă per total soldul este negativ, adică – 1,66 miliarde de euro.
Preşedintele LAPAR a mai arătat că în România nu există o strategie clară pe termen lung şi că din acest motiv nu pot fi elaborat planuri de dezvoltare pe termene medii şi scurte.
„Planul de dezvoltare al României pe termen lung, adică până în 2060 (…) nu există aşa ceva şi atunci nu ai cum să discuţi. Când stabileşti un plan de dezvoltare, stabileşti unul pe 40 de ani, după care vii pe termen mediu şi termen scurt şi stabileşti paşii cum înaintezi”, a mai spus Nicu Vasile.
PRIAevents, în parteneriat cu Asociaţia Agricultorilor Maghiari Organizaţia Mureş şi LAPAR, a organizat vineri, la Târgu Mureş, Gala Fermierilor, la care au participat fermieri şi asociaţii ale acestora din Mureş, Harghita, Covasna, Cluj, Bistriţa Năsăud, Alba, Sibiu.