Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Legea vânzării terenurilor modificată din nou

Legea vânzării terenurilor modificată din nou

de L M

Legea vânzării terenurilor a mai cunoscut o modificare, dar nu ca să mai îndrepte din lucrurile care sunt în neregulă, ci ca să facă posibilă încasarea la bugetul statului a banilor din supraimpozitarea anumitor tranzacții. Vânzarea trenurilor a suferit un blocaj substanțial începând cu 2020, când s-au introdus măsuri care să împiedice vânzarea terenurilor către străini, după cum au susținut autoritățile la acea vreme. Au reușit să blocheze mai tot, inclusiv accesul românilor la terenurile agricole, prin impunerea unor drepturi de preempțiune.

În ședința Guvernului din 30 iunie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de Urgență ce modifică şi completează Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

„Actul normativ aprobat astăzi va aduce clarificăriîn ce privește aspectele referitoare la obligația calculării, reţinerii, virării și declarării impozitului de 80% instituit în cazul intenției de revânzare a terenurilor înaintea împlinirii termenului de 8 ani de la cumpărare”, precizează comunicatul. Se instituie modul de calcul, încasare, declarare și virarea a impozitului suplimentar, inclusiv a cotelor procentuale care se fac venit la bugetul de stat şi local.

Prin modificările aduse Legii 17/2014 se corelează prevederile referitoare la categoria preemptorilor de rang I, în sensul stabilirii gradului de rudenie pentru dobândirea calității de preemptori și se pun în aplicare procedurile de notificare a acestei categorii. De asemenea, se clarifică aspectele referitoare la valabilitatea si încetarea valabilității avizelor emise.

„Actul normativ aprobat astăzi reglementează emiterea unui act de constatare a derulării procedurii pentru situațiile în care se solicită pronunțarea unui hotărâri care ține loc de act de vânzare și stabilește normele tranzitorii pentru soluționarea procedurilor aflate în curs de derulare, cât si pentru aplicabilitatea impozitului”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.